Setembre 2018

                                                
     

El primer estiu a la finca de Santa Agnès de Malanyanes

 

 

Ja hem superat un altre temporada d'estiu. Encare que és una època molt intensa i esgotadora per nosaltres, se'ns passa volant. Volem fer tantes coses i poc a poc el temps se'ns escapa de les mans. A principis d'estiu està tot per plantar i experimentar i nosaltres estem plens de bones intencions i optimisme. Sempre pensem que no repetirem els mateixos errors d'anys anteriors i que podrem aconseguir tenir molt producte propi per poder passar la tardor i hivern. Ara a finals d'estiu ja som més realistes i ens adonem de les coses que no hem fet bé i que haurem d'esperar fins l'estiu vinent per provar de fer-les millor.

És important que nosaltres estiguem centrats i ben organitzats però també depenem del clima que ens acompanyi durant la temporada i sempre juguem contra rellotge per poder fer totes les feines amb els recursos i temps que tenim. És inevitable que deixem sense fer feines importants i  tard o d'hora ho paguem.  A l'estiu passem gran part del temps a plantar, treure herba i collir i no tenim temps per estar a sobre de cada cultiu. el que fa que algunes de les plantades les acabem perdent.

Per això aquest any s'ha incorporat a l'equip de Verdulea  la Júlia.  Això ha fet que hagem tingut les feines més al dia i ens hagem cansat una mica menys.

A principis de juny vam fer la collita de la patata. Aquest any no hem collit molts kg ni d'una mida molt gran però almenys estan força sanes i no hem hagut de llençar moltes a  causa del míldiu o el cuc del filferro. Tenint en compte que no les hem regat molt i que no vam tenir temps d'adobar el camp abans de plantar les no ha anat massa malament.

 

Els cultius d'estiu com l'alberginia, pebrot, tomàquet que vam plantar al maig han anat també força bé malgrat que al igual que la patata no els hem adobat abans de plantar. Aquest any però, no hem fet tanta conserva de tomàquet com l'any passat però suficient per poder posar de tant en tant a les cistelles. 

 

 

 

 

Una nota negativa de l'estiu és que d'aquests cultius  com de molts altres no hem pogut treure molt profit a causa d'arribar en una època en la que les ventes baixant en picat per les vacances.d'estiu. Aquest és un fet que tenim assumit, però ens costa no plantar en una època en la que els cultius creixen ràpid i pots collir en abundància i no podem evitar frustrar-nos al no poder aprofitar-los.

Amb les carbasses hem tingut una mica de disgust. Aquest és un cultiu que generalment no ens dona problemes i aquest any ens ha fallat i el pitjor és que no sabem perquè.

Hem plantat varies varietats, la moscada de provença, okaido, una decorativa per decorar a haloween, la potimarron i  la buternut  en més quantitat per collir a finals d'estiu i conservar fins al febrer. Doncs aquestes dues últimes varietats han fet molt pocs fruits i molt petits. La causa? segurament varies. sospitem que la calor intensa no ha anat bé. Hem observat que les plantes han fet moltes flor masculines i poques femenines que  són les que ens interessen perquè són les que fan el fruit. Potser també vam fallar en el reg o també sospitem del encoixinat de palmera que vam posar perquè no creixes l'herba i tenim la sensació que no els hi ha agradat gens, però tot son conjectures,  la raó no la sabem amb seguretat.

 

 

 

 

 

    

El que sí ha anat força bé són els melons i síndries. Fins ara, no ens havien sortit bé  però aquest any estem contents perquè el meló canari i la síndria han donat fruits d'una mida suficient  i en general han sortit molt bons. L'any vinent ens atrevirem a fer en més quantitat però haurem de fer recerca entre altres pagesos per saber ajustar el reg, quan estan a punt de collir,  quan temps i com els podem conservar i quan estan a punt per menjar, de moment, tot un misteri per nosaltres.

 

 

Al tenir més espai que abans ens hem tornat bojos plantant i ens hem avançat una mica més del compte amb la intenció de tenir producte suficient al setembre per la tornada de les vacances d'estiu.  Però, a Santa Agnès els cultius han crescut més ràpid del que esperàvem i han patit molt la calor d'agost i l'atac d'un insecte, el puçot que fa malbé les fulles  o que s'hagin espigat per la calor fent que no hagem pogut aprofitar gran part d'aquestes plantades.

  

 

 

 

 

 

I tant plantar, a finals d'estiu vam veure que havíem ocupat una gran part de la superfície de la finca i vam tenir que preparar a corre cuita mes parcel.les per poder seguir plantant la resta de cultius. A diferència de Gualba, on el clima era més fred,  podem continuar plantant alguns cultius fins a finals de setembre perquè en teoria tindran més temps per créixer abans de l'arribada del fred i les gelades.

  

 

 

 

 

 

També hem sembrat molta pastanaga  perquè és un cultiu amb el que ens fem ingressos extres venent a altres productors que no la fan i que la necessiten per les seves cistelles i parades

la pastanaga ja us he explicat moltes vegades, és un cultiu que ens agrada per moltes raons, hi ha molta demanda, agrada molt, la pots sembrar a l'estiu i anar collint poc a poc durant la tardor i l'hivern, però  no tot son aventatges, perquè implica dedicar motles hores a mantenir-la neta d'herba a mà. Però de moment ens compensa.

A començament d'estiu no ho veníem gaire clar. A Gualba al ser una terra sorrenca, ens anaven molt bé però aquí a la nova finca amb una terra tan argilosa. pensàvem que no ens ensortiriem i finalment encare que no hagin germinat molt bé, ja les hem començat a collir i no estan tan malament.

No podem dir el mateix de la xirivia, que no sabem perquè no han germinat, així que aquest any tindrem per nosaltres però no en quantitat suficient per vendre a altres productors.

Els espàrrecs i  carxofes que hem plantat i que passaran variïs anys amb nosaltres han crescut molt i esperem poder collir aquest primer any una mica i en més quantitat el segon any. No tindrem quantitat suficient per totes les cistelles però ens permetrà comprar una mica menys d'aquests productes que tan agraden i si veiem que van bé el proper estiu plantarem més.

 

 

 

 

Les aromàtiques també han fet un estiron encare que no les hem aprofitat molt per falta de temps. A veure si l'any vinent dediquem més temps...

 

Per sort, aquest estiu no hem tingut cap destrossa per pedregades. Només una pluja molt intensa a principis de setembre que no ha fet gaire mal gracies a que plantem i sembrem en cavallons sinó l'aigua s'hagues emportat totes les ultimes plantades i sembrades.

 

El tancat que vam fer al arribar a la finca per protegir l'hort del senglar i els conills ha funcionat força bé però des de fa un mes que els conills han après com passar per sota i comencen a menjar-se sobretot les plantades de cols, bròquils..... així que hem decidit desmuntar una part a l'hivern i fer-la millor.

Poc a poc ens estem adaptant a la nova finca i condicions, ara ja passada la temporada d'estiu ens adonem de les particularitats del lloc i de varies inversions que haurem de fer per poder fer la feina millor les properes temporades. Així que si volem aconseguir tirar endavant,  haurem de treballar i vendre més per poder fer aquestes inversions.