Setembre 2016

 

Previsió Cistelles Setembre 2016

 

7/9/16 14/9/16 21/9/16 28/9/16
1/2 Kg Alberginia (Bioiris-Tarragona) + 1/2 Kg Carbassó    
1/2 Kg Alberginia (Bioiris-Tarragona)+1/2 Kg carbassó     1 kg Carbassó     o 1/2 kg carbasso + 1/2 kg alberginia
1/2 kg carbasso + 1 col i rave
1 kg Patata 1 Manat Bledes (setmanals) /1 kg patata (quinzenals) 1 Kg patata (setmanals)
carbassa
1 Manat Bledes
1 Manat Remolatxa (setmanals)/1 Manat Pastanaga (quinzenals) 1 Manat Pastanaga (setmanals) 1  Manat Bledes (setmanals)/1 Manat Pastanaga (quinzenals)

1 kg ceba seca

1 Manat Porros (setmanals) /1 kg ceba seca (quinzenals) 1 kg ceba seca (setmanals)/1 Manat Porros (quinzenals) 1 Manat Porros
1 kg Tomàquet pera
1 kg Tomàquet pera 1 Kg tomàquet pera 1 Kg tomàquet pera??o 1/2 kg tomàquet+cogombre
1/2 Kg mongeta tendra
 1/2 kg mongeta tendra
1 bossa coctel (Maria Riera-Palafolls) ??/1 kg patata (quinzenals)

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 


 

 

Un moment màgic

 

Portem molt temps sense donar-vos notícies i ara no sé per on començar.  Des del juliol gairebé vivim a l'hort perquè durant aquests mesos d'estiu per moltes hores que dediquem, no aconseguim portar la feina a ratlla.

Durant aquests temps, ha hagut una mica de tot, feina a tope, moments xulos i també disgustos i regust amarg.

 

L'hort canvia sense parar

 

Aquí teniu unes quantes fotos de l'hort dels últims mesos. Canvia tant ràpid que moltes vegades ens fa pena. Quan el cultiu està en el seu millor moment i ens sentim tant orgullosos, ens agradaria parar el temps, però al cap de poc, ja tot és diferent. Suposo que això també te el seu encant.

 

   

alguna parcel.la de porro, pastanagues i naps en diferents moments de l'estiu

 

             

Els carbassons, cogombres i tomaqueres fa uns mesos.    La parcel.la d'enciams d'aquest estiu que ja no existeix
 

     

La mateixa parcel.la al juny amb les patates i ara amb les cols
 

Plantar, sembrar, desherbar, .....així tot l'estiu

 

Com ja sabeu perquè em repeteixo molt, aquesta és una època de l'any clau per nosaltres.

Per una banda, hem de sembrar i plantar tot el que ens permet l'espai de l'hort per poder tenir el màxim de verdures pròpies per oferir-vos. I això hem estat fent.

Com més plantes, més feina tens per cuidar els cultius, així que també hem estat traient herba com a bojos. Aquest any, la nova bici aixada ens ha ajudat a ser més eficients i cansar-nos menys.

    

  

Amb aquesta nova bici, podem desherbar els dos costats de la línia de cultiu en una sola pasada. Tot un invent!!!!

També hem provat un sistema per cremar l'herba abans de que neixin les pastanagues.  No ha anat malament del tot però la dificultat està en que s'ha de fer en un moment òptim perquè sinó, et carregues unes quantes pastanagues juntament amb l'herba. I això és el que ens ha passat un parell de vegades.

 

Les Collites de la patata, la ceba i la carbassa

 

La collita de la patata aquest any ha anat una mica millor que la de l'any passat però tampoc per tirar cohets. No hem collit molts kg i moltes amb picades del cuc del filferro. Les triem i les retriem abans de posar-les a les cistelles i comandes però segurament us trobareu alguna patata amb alguna picada. Us demano per aquest tema una mica de paciència i comprensió perquè si descartéssim totes les que tenen alguna picada, hauríem de llençar gran part de la collita.

Hem collit i secat la ceba seca. Sembla que no ha anat malament. Tenen bona mida i l'estiu sec ha fet que fos més fàcil secar-les. El cultiu de la ceba se'ns dona força bé. Es fan molt guapes i no ens donen massa feina, però no fem en molta quantitat perquè no disposem d'un lloc adequat per secar-les. Altres anys, després de collir molta, hem hagut de llençar gran part perquè es podreixen.

    

Les cebes arrencades perquè es comencin a secar.        Al cap d'un temps, fora del camp continuen secant-se
 

I també hem collit molt tomàquet de pera i hem fet les conserves. Com l'any passat hem fet 600 pots. Podríem haver fet molt més però no hem tingut temps de fer més tandes i molt tomàquet s'ha fet malbé.

La carbassa està a punt per collir i la veritat és que s'han fet molt maques. L'any passat va venir la cooperativa La Cortera a ajudar-nos amb la collita i en poques hores les teníem totes collides. Va ser un dia molt xulo i  aquest any esperem que es pugui repetir. Queda pendent marcar dia, però segur que serà al mes de setembre. Espero que us animeu.

   

les carbasseres una mica després de plantar-les al juny  i ara a punt per collir
 

També hem dedicat moltes hores a collir mongeta tendra. És una verdura que es fa molt bé al nostre hort perquè no fa tanta calor com a altres llocs i els Companys de la Xarxeta ens compren durant els mesos d'estiu. És un cultiu molt fàcil però te l'inconvenient de passar moltes hores ajupit collint-les.

collint la mongeta tendra. En 1 h collim 5 kg
 
 

El porc senglar ens ha maxacat

 

El cas és que la temporada d'estiu arriba a la seva fi i ens ha deixat bastant cansats i amb una mica de gust amarg.  Durant el mes d'agost, hem tingut una invasió de porcs senglars que ens han destrossat la meitat de les sembrades de pastanaga i altres cultius com l'enciam, escaroles, remolatxes que ja no tenim temps ni espai per tornar a sembrar.

20 de les 40 línies de pastanaga arrassades pel porc senglar.

Els efectes del porc senglar en pastanagues, remolatxes i naps
 

Després de passar una setmana dormint a l'hort fent guàrdia, sembla que està bastant controlat. Això ens deixa més tranquils, però tocats d'ànims al veure que tot l'esforç no ha servit de res.

No m'agrada queixar-me però sí crec que és important explicar-vos la realitat d'aquesta feina. Tant la part positiva com la que no ho és tant perquè siguem conscients del que implica produir aliments de manera respectuosa. A vegades pot semblar fàcil però si alguna cosa he après durant aquests anys és que no ho és i que s'ha de ser molt tossut per aixecar-te i tornar-ho a intentar una vegada i un altre.

 

Explorant noves vies de comercialització

I ara, tenim per davant tota la temporada de tardor i hivern amb un munt de reptes. Sobretot fer recerca de nous consumidors com vosaltres, que valorin la nostra feina i els nostres productes. En aquest sentit, hem fet una gran evolució des de que vam començar i cada cop ens estem diversificant més.

A part de les cistelles, obrim una paradeta a casa els dimarts a la tarda i els dissabtes al matí muntem parada en un mercat a Sant Celoni juntament amb altres productors ecològics i artesans al local de la Clau

Haurem de posar totes les ganes i energia en aquest sentit per poder seguir dedicant-nos a aquesta feina que encare que ens doni disgustos, ens omple de satisfacció.