Setembre 2015

 

Previsió Contingut Cistelles Setembre 2015

 

2/9/15
9/9/15
16/9/15 23/9/15  30/9/15
1 Manat Bledes 1 kg tomàquet (setmanals) o 1/2 kg Albergínia+1/2 Kg pebrot (quinzenals) 1 Manat Bledes (setmanals) o col  (quinzenals) 1/2 kg Albergínia+1/2 cogombre  Bledes
1 Manat Pastanaga
1 manat remolatxa (setmanals) o 1 manat pastanaga (quinzenals) 1 Manat pastanaga (setmanals) o 1 manat Remolatxa (quinzenals) 1 manat pastanaga 1 manat pastanaga
1 Kg ceba seca 1 Kg ceba seca 1manat Porros (setmanals) o 1 Kg ceba seca (quinzenals) 1 Kg ceba seca (setmanals) o 1 manat porro (quinzenals) 1 Kg ceba seca
1/2 kg Carbassó+ 1/2 kg cogombre 1/2 Kg carbassó + 1/2 cogombre
1/2 Kg carbassó + 1/2 cogombre+ Enciam Enciam 1/2 Kg carbassó + 1/2 cogombre
1/2 kg Albergínia+1/2 Kg pebrot 1 col vermella (setmanals) o bledes (quinzenals)
1/2 kg Albergínia+1/2 Kg pebrot
1/2 Kg mongeta 1/2 Kg mongeta
1 Kg Patata
1 Kg Patata 1 Kg Patata 1 Kg Patata 1 Kg Patata

  Els productes en negretes són d'altres productors ecològics

 

Les Cistelles de Setembre

 

Hem fet una previsió del contingut de les cistelles, però, com sempre, i sobretot en èpoques de canvi d'estació com ara, poden haver canvis d'última hora en funció de com vagin els cultius.

L'estiu, amb tota la seva bonança fa que l'hort doni els seus fruits en abundància. Malgrat que no els hem pogut aprofitar per les nostres cistelles a causa de les vacances de molts de vosaltres, no hem tingut excessius excedents perquè  hem pogut vendre a altres productors.

Ara que els dies es fan més curts i la temperatura baixa, els cultius disminueixen el seu ritme de creixement i justament quan les cistelles es posen en marxa de nou!!! hi ha productes que ens falten o no tenim en molta quantitat. Aquest és el cas del carbassó, l'enciam, el tomàquet i la mongeta. De totes maneres, d'aquí a unes setmanes tornarem a tenir enciam i mongetes, de carbassó us posarem 1/2 kg cada setmana juntament amb 1/2 kg de cogombre i el tomàquet el comprarem alguna setmana a un altre productor.

El que sí que tenim disponible i durant molts mesos seran ceba seca, patata, pastanaga, remolatxa, les bledes i aviat el porro i col.

                     

Les mongetes i enciams que collirem a finals de mes                     Les primeres cols a punt
 
 

L'Estiu a l'hort, calor, activitat frenètica i canvi constant 

Ara que ja acaba l'estiu podem parar i mirar una mica enrere. Quan veiem les fotos d'aquests tres mesos d'estiu som més conscients dels canvis brutals que es donen durant aquesta època.

En tant poc temps, cultius com el tomàquet l'hem plantat, collit i desmantellat. Fins i tot, ja hem passat el tractor per poder tenir a punt la terra pel proper cultiu. 

 

 

el tomàquet després de poques setmanes de plantar-lo    tres setmanes després     i un mes més tard ja l'hem arrancat
 

Com tenim poc espai, i d'aquí a poc ja no podrem plantar res a l'exterior, l'espai l'aprofitem al màxim i quan un cultiu acaba el cicle, preparem la terra pel següent.  encare que no la deixem descansar a la terra, intentem no fer-la malbé, utilitzant eines no agressives, per això fem servir només una estripadora per descompactar i una aplanadora per deixar-la ben plana per plantar o sembrar.

 

  

El pase de l'estripadora i l'aplanadora                                      La terra a punt per sembrar
 

Mireu les carbasseres, fent fruits i ocupant tot l'espai i en tan sols un mes

X

L'evolució de les carbasseres
 

Les carbasses en ple creixement                                                                       i un cop ben madures quasi a punt per collir
 
On estaven les patates fins al mes de juliol, ara ja no queda ni rastre i tenim les crucíferes i escaroles per l'hivern.

Per cert,  aquest any la collita de patata ha sigut un fracàs. Tenia bona pinta fins que vam començar a collir i veure com la major part de les patates estaven podrides degut segurament al míldiu, la calor o vés a saber el què.

Hem pogut salvar una petita part però ens durarà pocs mesos, així que la patata d'aquest any l'haurem de comprar. Aquesta ha sigut la decepció d'aquest estiu.

 

el patatar al mes de juny                                                       cultius d'hivern on estaven les patates
 

A l'hivernacle també hi han passat diferents cultius. On havien carbassons i tomaqueres, ara ens serveix de magatzem per assecar tota la ceba seca que hem collit.

 

   

Les tomaqueres i carbassons  han donat pas a la ceba que s'està acabant d'assecar abans de guardar-la
 

Com cada estiu, no hem tingut temps d' aburrir-nos i hem fet feines molt diverses. La més intensa ha sigut la de plantar i sobretot treure l'herba, que no em cansaré d'explicar, és una feina molt ingrata perquè en aquesta cursa la majoria de vegades perdem nosaltres.

 

Les primeres remolatxes, api raves i porros per l'hivern acabades de plantar, tot net i pul.lit
 

   

Els porros un mes després plens d'herba                                   I ara, recuperats i calçats

 

La reina de l'hort, com des de fa un parell anys, continua sent la pastanaga. Aquesta és la que ens demana més hores de feina. Si tot va bé, fem només dues passades per treure l'herba i passem 1 hora per línia. Això quan tens 40 línies i molts altres cultius per cuidar, us asseguro que és massa temps. Pels pròxims anys, pensem a invertir en sistemes per disminuir les hores que pasem fent aquesta feina.  

 

 

L'evolució d'una parcela de pastanaga

   

abans i després de desherbar

 

Una altra activitat bastant intensa aquest estiu ha sigut la collita de la mongeta tendra. Hem produït per altres productors aprofitant que a la nostra finca, la calor és menys extrema i això fa que la mongetera floreixi i fructifiqui sense problema. Els ingressos que ha comportat sempre van bé però haurem de pensar si ens compensen les hores que li hem dedicat a la collita.

        

La parcela de mongeteres d'aquest estiu
 

Quan la pastanaga i la mongeta ens han deixat, hem pogut fer altres feines més variades i gratificants. Una, ha sigut les primeres collites i secat de plantes medicinals. Ja sabeu, és una prova que estem fent per complementar els ingressos de l'horta. La mala notícia és que ens dona feina a l'estiu quan ja tenim suficient, però la bona que és una delícia pels sentits i ens senta bé variar d'activitat. 

Com no hem tingut molt temps per dedicar, no hem fet moltes collites i se'ns ha desmadrat la mala herba, però aquesta tardor amb més calma ja les recuperarem.

 

 

La primera collita de pol.liol i melissa

 

 

                                                                                              Les medicinals al secadero  

 

 
Les medicinals acabades de plantar           En ple estiu plenes de mala herba            Actualment, una mica més recuperades
 

Aquest estiu també hem pogut collir una mica d'herbes condimentaries en fresc, però al ser un producte molt delicat, ens adonem que haurem d'invertir en algun sistema d'envasat que pugui conservar-les més temps en bon estat.

 

   
cebollí, julivert i alfàbrega                          L'estèvia i la Kalanchoe als marges de l'hivernacle
 

També hem fet esqueixos d'alguna d'aquestes per multiplicar-les i no haver d'invertir en la compra de noves plantes

 

 

Esqueixos de maria lluïsa, menta i estèvia.
 

A més, en Jérôme ha dedicat estonetes al seu nou experiment: el concentrat de consolda. Ja us hem comentat alguna vegada  que tenim alguna parcel.la plantada amb consolda, una planta que es pot fer servir entre altres coses per fer purins amb propietats beneficioses pels cultius. La producció de purins te les seves desavantatges quan no tens el material adequat. Per això, en Jérôme està provant alternatives i una és fer el concentrat d'aquesta planta. És més fàcil de produir i més còmode d'utilitzar.

 

  

 

La parcel.la de consolda amb els recipients per fer el concentrat.                             El producte acabat
 
 

També és època d' agafar les llavors que ens guardem

 

El rave negre amb llavors.         La llavor del rave negre, el ruibarbo i el tomàquet un cop netes.

 

També hem tingut temps de patir una mica degut a unes pluges molt fortes d'agost. A Gualba van caure uns 200 mm3 en poques hores i si haguessin caigut a Can Prat, ens hagués fet molt mal, però potser aquest cop, les bruixes de la zona ens van donar un cop de mà i malgrat als cultius mai els hi va bé aquests excessos del clima, no hem tingut conseqüències majors. GRÀCIES!!!

Una mostra dels efectes de la pluja aquest agost
 

I ja per acabar, us deixo amb unes fotos de la fira de les bruixes de Gualba en la que vam participar i una del nou membre de la família. Al juny us vam explicar la sorpresa del naixement d'en Melic, però finalment hem tingut doble sorpresa, la Lluna també estava prenyada y va parir a l'agost al Clip, un ruc encantador que ens té enamorats a tots. Ja són 6 rucs, tota una manada!!!!

 

 

 La nostra parada a la fira de les Bruixes de Gualba                 En Clip, el nou membre de la manada