Setembre 2014

Previsió Cistelles Setembre 2014

 

3-4/9/14 10/9/14 17-18/9/14 24-25/9/14
1 kg Tomàquet
1 kg Tomàquet 1/2 Tomàquet + 1/2 cogombre o enciam  1 kg Patata
1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó 1/2 Carbassó + carbassa carbassa + 1/2 carbasso
1/2 Kg Mongeta tendra pastanaga 1 kg Patata 1 col
Enciam
1 kg ceba seca
1 kg ceba seca
porro
1 kg ceba seca 1 Fonoll
1 Manat Pastanaga remolatxa
1/2 Kg Cogombre + 1/2 Kg Albergínia o
1/2 Kg Pebrot
 1/2 Kg Albergínia +
1/2 Kg Pebrot
1 Kg albergínia

1/2 Kg Cogombre +
1/2 Kg Pebrot

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

L'hort a l'estiu

 

La Amarantha
 

Com ja haureu notat, aquest estiu ha sigut una mica atípic i hem acabat nosaltres i les plantes una mica desorientats. Sempre es pot mirar la part positiva i la veritat és que no hem passat ni gota de calor i no hem tingut que patir per l'aigua.

A banda dels condicionaments climàtics, nosaltres hem seguit amb la nostra fulla de ruta: plantar, desherbar, plantar, desherbar, collir, fer conserva de tomàquet.... i no ens ho acabem, no s'acaba mai.....

Al juliol, vam collir la patata i la collita no ha estat malament. Bona quantitat i bon calibre, però..... el però de les patates d'aquest any és que té moltes picades del cuc del filferro. La majoria són superficials i només donen una mica de feina al pel.lar però altres són més profundes i no ho podem saber sense obrir-les. Per compensar les possibles pèrdues a la cuina, us posarem més quantitat a les cistelles.

Ja tenim enllestides totes le plantades de tardor i hivern. A Can Prat no ens podem dormir perquè per experiència sabem que el que no plantem abans de la primera setmana de setembre ja no te temps suficient per crèixer abans de l'arribada del fred. Per això, a diferència d'altres zones on poden distribuïr més la feina, nosaltres la tenim concentrada entre els mesos de juny i agost.  Encare que es fa difícil i sovint ens desesperem perquè no donem a l'abast, ens ho intentem agafar amb filosofia . A més, hem tingut l'ajuda de l'Elouan...

 

 

Hem tingut molta ajuda

 

Intentem passar-ho el millor possible                                          Desherbar ens està matant l'esquena....

L'hort està ben ple, ja no queda gaire espai. Pastangues i porros en quantitat perquè no faltin que l'hivern es fa molt llarg.  Els porros fins ara era un cultiu que no donava problemes però des de fa 2 anys, ens fa parar bojos una oruga que té la fantàsica idea de menjarse'ls per dintre des de ben petits. Aquest any no ens ha agafat de sorpresa i hem actuat a temps.

De pastanaga hem fet moltes parcel.les per les nostres cistelles i per vendre als companys de la Xarxeta. De moment apostem per aquest cultiu perquè malgrat dona molta feina de desherbar a mà, a Can Prat es dona bé, te bona sortida i ocupa poc espai. Creuem els dist perquè el nostre amic cuc del filferro, sí, el mateix que pica a les patates, no afecti molt a les pastanagues.

   

  Que no faltin ni pastangues ni porros

 

De remolatxa, api-rave , xirivia , col i rave, nap negre i rave hem plantat també en quantitat. Ja sabem que no són les vostres verdures preferides però totes aquestes arrels tenen la fantàstica propietat d'aguantar el fred i les podem anar collint a mesura que passa l'hivern. Creiem que és positiu incorpar a la dieta més varietat encare que sigui un cop al mes!!

  

I tampoc volem que faltin remolatxes i api-raves                         ni per suposat bledes
 
 

De bledes, encare que hem plantat moltes, no podem plantar tantes com farem servir perquà a diferència de les arrels el fred les fa malbé. Les haurem de plantar a l'hivernacle.                       

També tenim totes les cols, col.liflors, bròquils i brocolis que creixeran en els propers mesos i començarem a collir a partir de l'octubre.
 

    

 

Els cultius d'estiu com el carbassó i el cogombre estan una mica tocats per un fong, el mildiu, molt habitual en temps humit i fresquet com el que hem tingut.

El tomàquet de pera ha aguantat estoicament pluja rere pluja i fins i tot el fred i encare que els fongs no han tingut pietat, ens han proveït de tomàquet suficient per fer les nostres conserves i encare ens donaran per les cistelles de setembre. I els de l'hivernacle en els que no teníem gaire confiança, la veritat és que protegits de la intemperie d'aquest estiu, estan molt bé i encare donen flor que donaran més tomàquets. I fins i tot hem fet una nova plantada a l'hivernacle, però una mica tard, així que no tenim gaire esperança, però qui sap.....Amb aquest temps boig, potser tenim una tardor estiu!!