Setembre 2013

  Previsió Cistelles Setembre

 

4-5/9/13 12/9/13 18-19/9/13 25-26/9/13
1/2 Kg Albergínia + 1/2 Pebrot Albergínia +Pebrot + cogombre Albergínia+Pebrot+Cogombre 1 Manat Porros
1 Enciam  1 Enciam 1 Enciam 1 Col
1 kg Tomàquet 1 Kg Tomàquet 1 Kg Tomàquet? o 1/2 Kg Tomàquet + ¿? 1/2 Kg Tomàquet penjar
1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Remolatxa 1 Manat Pastanaga
1 Manat Bledes 1 Manat Bledes 1 Kg Patata 1 Kg Patata
1 Kg Patata 1 Kg Patata o Mongeta? Mongeta tendra Mongeta tendra
 

 

Les Cistelles de Setembre

 

Tots els fruits d’estiu com el tomàquet, l'albergínia, pebrot, cogombre i carbassó han estat a ple rendiment durant els mesos de juliol i sobretot agost però ara  amb la baixada de les temperatures i les hores de llum, les plantes  deixen de fer fruits i  disminueixen la producció, però no us espanteu! encare que en menys quantitat, les trobareu a les cistelles durant tot el mes.

A part dels fruits d'estiu, les cistelles portaran enciam totes les setmanes perquè ara estan al seu punt, també trobareu pastanaga i una setmana Remolatxa, Bledes les dues primeres cistelles i la patata que hem collit durant aquest estiu la primera i les dues últimes. Per acabar, tindreu mongeta tendra quan comenci a produir. Creiem que serà a partir de la tercera setmana del mes, però amb una mica de sort i bon temps potser una setmana abans.

 

I a l'hort aquest estiu ....

 

Com cada any, l’estiu ha sigut un no parar, entre collir la patata, els alls secs, la ceba,  els fruits d'estiu, fer les plantacions d’hivern, desherbar tots els cultius d’estiu més tot el que anàvem plantant i  fer les conserves de tomàquet, això ha sigut una bogeria!!! Per anar bé hauríem de ser unes quantes mans més...
 
Al juliol vam collir la patata i encare que te una mida força menuda, estem contents perquè hem collit molta més que l'any passat. No podem dir el mateix dels alls secs en els que havíem posat molta il.lusió. Han resultat pocs i petitons. Per l'any vinent, ja sabem que hem de plantar-los abans i fer servir llavor d'un calibre molt més gran per aconseguir alls ben guapus.
 

La collita de la Patata 
 
Ara fa uns dies també vam collir la ceba seca i d'aquesta si que estem orgullosos, unes cebes com mai hem tingut. ben rodonetes i la majoria de bona mida, fins i tot algunes massa grans i tot ! Ara s'estan secant a l'aire lliure i aviat les guardarem a dintre en un lloc sec i fresc perquè durin tot l'hivern.
 
 

   

La collita de Ceba seca d'aquest any secant-se al sol                                             
 
 
Per fi tenim muntats els dos hivernacles que hem comprat amb l'ajut per joves agricultors. Aquesta és la inversió més gran que hem fet. Semblava que  no arribarien mai però aquí estan!!. Son petitons però ens faran un gran servei. Si tot va bé  i plantem a la bona època , podrem tenir verdures de fulla com enciams, bledes i espinacs durant els mesos de fred  més intens i avançar alguns cultius a la primavera fins que arribi el bon temps.
 
 
   
 Els hivernacles
 
A l'estiu tenim el cor dividit entre mimar els cultius d'estiu com les tomaqueres,.albergínies... que tanta feina ens han donat durant els mesos de maig i juny i plantar i cuidar totes les plantacions per passar l'hivern. Amb el bon temps la evolució dels cultius i les herbes és super ràpida. Aquí teniu unes fotos de com han crescut les carbasses en 15 dies .
 
 
    
 Les carbasses a principis de juliol                                     Les carbasses 15 dies després

 

Malgrat l'esforç que vam fer per mantenir tot els cultius d'estiu ben nets i endreçats, l'herba ens ha tornat a guanyar. A les fotos podeu veure l'estat dels cultius d'estiu a principis i mitjans de juliol i no he sigut capaç de fer una foto en l'estat actual..... 

    
 Les tomaqueres a principis de juliol                                els pebrots, alberínies i cogombres a principis de juliol
 
 
Els carbassos i cogombres a mitjans de juilol
 
 
 I es que havíem de plantar i cuidar tots els porros, cols, col.liflors..apis, pastanagues, calçots, naps, bledes, enciams.....
 

    

Safates de porros abans de plantar                                 els porros ja plantats
 

 

Els porros un mes més tard                                         El barrinador del porro. Un problema que esperem resoldre!

 

 Una proba d'aquest any: El Col i rave

Aquest estiu també ha sigut època de collir, secar i netejar les llavors

             

Les llavors de facelia secant-se al sol                                        Netejant les llavors de facelia

 

I per acabar algunes fotos d'altres plantes de l'hort

                 

      La flor d'Amaranta                                                        girasol
 

       

 Els visitants del girasol

 

I Ja tenim logo i un nou díptic!!! és una monada. Ens ho ha fet la Clara, una cistellaire del Clot a la que hem marejat durant uns quants mesos. Estic desitjant que ho veieu!