Octubre 2015

Previsió Contingut Cistelles Octubre 2015

 

7/10/15
14/10/15
21/10/15 28/10/15  
escarola enciam (setmanals) o escarola (quinzenals) escarola (setmanals) o enciam(quinzenals)   enciam  
mongeta
1 manat remolatxa (setmanals) o 1 manat pastanaga (quinzenals) pastanaga  espinac (Hort Viu-Osona-Xarxeta)  
col (setmanals) o carbassa (quinzenals) Bledes (setmanals) o col  (quinzenals) brocoli  col.liflor(setmanals) o brocoli (quinzenals) o col Kale  
pastanaga (setmanals) o tomate (quinzenals) carbassa (setmanals) o carbassó+alberginia+pebrot?? (quinzenals) col i rave ceba seca (Serratosa-osona-Xarxeta)  
porro ceba (setmanals) o porro (quinzenals)
porro  patata (Hort Viu-Osona-Xarxeta)  
1 Kg Patata
1 Kg Patata alberginia+pebrot  carbassa  

  Els productes en negretes són d'altres productors ecològics

 

 

Les Cistelles d'Octubre

 

Aquest mes encare trobareu en petites quantitats algunes de les hortalisses pròpies del estiu com la mongeta, l'alberginia, el carbassó i el tomàquet però ens haurem d'acomiadar fins el proper any, perquè la falta de temperatura fa que aquests cultius parin de donar els seus fruits.

D'altra banda, comencen a prendre més protagonisme les verdures pròpies de l'hivern, cols, brocolis, col.liflors, porros i escaroles. Alguna setmana trobareu verdures més raretes com el api-rave,  col i rave i la col Kale, la col de moda. Sembla que te molts micronutrients, fins i tot conté més ferro que la carn de vacu i a més està molt bona. Es pot menjar bullida com la bleda o un altre col i també en cru en forma de suc, liquada amb altres verdures o fruites. Aquest any no la hem cultivat però la comprarem als nostres companys de la Kosturica i si agrada, l'any vinent a fer-la com bojos. Ja veurem..... espero les vostres opinions.

Aquest mes anem tard i us envio la previsió del contingut de les cistelles un cop començat el mes, a més, veureu que no estan totes les setmanes. Ens és molt difícil preveure el contingut del tot el mes, així que a partir d'ara, les anirem omplint el dilluns de cada setmana i evitarem canvis d'última hora.

 

Una nova tardor

 

                               les parcel.les de pastanagues i porros                               les diferents plantades de crucíferes per escalonar durant l'hivern
 

La tardor ens ha agafat amb l'hort ple de verduretes i totes senceres, no com l'any passat, maxacades per la pedregada.

Mirant un any enrere, l'hort dona gust veure'l,  ple de cultius per anar collint durant els propers mesos i en general sans i en bon creixement. El tenim ple de pastanagues, porros, escaroles, naps, xirivies, api raves, col i raves, cols, brocolis, col.liflors, bròquis i remolatxes. En definitiva, tots els cultius que ens podem permetre de cultivar en el nostre clima i en aquesta època. 

   

Els col i raves i escaroles                                               El ruibarbo, una nova planta a l'hort, ideal per fer mermelada!!!
 

Les cols comencen a fer l'estiron, els brocolis i col.liflors estan formant les primeres flors (el que ens mengem), els naps i xirivies  van agafant mida i les pastanagues diria que massa.

Ens haureu de perdonar, però les pastanagues que estem collint últimament han crescut massa degut a que estan molt poc denses i tenen massa espai per créixer.  Mireu que cada any que passa, aprenem i en principi ho fem millor, però el fet de cultivar tantes varietats diferents ( unes 20 per temporada) fa difícil dominar-les totes. Malgrat intentem cuidar al màxim la qualitat i aspecte de tot el que us arriba a casa, sempre hi ha algo que se't passa o que no arribes a temps o que no saps com fer millor.

Després de tot l'estiu plantant i treien herba, ara, amb les forces una mica de baixa, ens dediquem sobretot a collir per la resta de pagesos amb els que treballem i per fer les nostres cistelles. Així passem tres quartes parts de la setmana. La resta del temps, plantem algun cultiu com la ceba per la primavera vinent o ben aviat els alls tendres i les faves.

Encare tenim pendent, entre altres coses, omplir l'hivernacle de cultius de fulla com la bleda i els espinacs, però ja tenim collides totes les carbasses i en un temps record, un matí, gràcies a l'ajuda de la Cooperativa de la Cortera. Uns quants cooperativistes es van animar i la veritat és que van ser molt eficients, així que a partir d'ara, no volem collir mai més la carbassa tot sols!!!! 

 

 

 La collita de la carbassa amb l'ajuda de "La Cortera"
 
Darrerament també estem dedicant molt temps a reunir-nos amb els pagesos de la Xarxeta. Malgrat estem passant per moments difícils perquè la majoria dels integrants no aconseguim fer viables economicament els nostres projectes, seguim intentant treballar plegats per trobar la fórmula que ens permeti aconseguir-ho. Hem editat material de difusió i el cap de setmana del 23-25 d'octubre estarem presents a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya
 
 
I aquest mes, fins i tot hem aconseguit sortir de Can Prat i anar a visitar a una productora de Planta medicinal que es troba a Ossera, a l'Alt Urgell, Herbes Ossera. Ara que tenim algunes collites de planta seca del nostre hort, ens sortia molts dubtes sobre com assecar correctament i sobre la seva posterior transformació. La Suzette ens va explicar tant com va poder i tota la informació que ens va donar ens serà de molta utilitat però hi han coses que les haurem d'apendre a base de fer i equivicar-nos perquè una conversa no pot substituir 30 anys d'experència com la que ella te.
 

  

El poble d'Ossera                                                           Alguns cultius d'Herbes Ossera