Octubre 2014

 

 

Contingut Cistelles Octubre 2014

 

1-2/10/14
8-9/10/14
15-16/10/14  22-23/10/14  29-30/10/14
1 Escarola + rucula Escarola  1 Manat d'Espinacs 1 Manat d'Espinacs Escarola o Enciam
1 Manat Bledes o col 1 Manat Bledes Carbassa  Carbassa Col o brocoli
1 Kg patata 1 Kg patata 1 Kg patata  1 Kg patata  1 Kg patata
1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Remolatxa  1 Api-Rave  1 Manat Pastanaga
1 Kg ceba  1 Manat Porro 1 Manat Porro  Col o brocoli  1 Manat Espinacs
combinat fruits estiu (tomàquet, cogombre, pebrot) 1 Kg tomàquet de pera 1 Kg tomàquet de pera

Enciam

Conserva tomàquet

 

Després de la Pedregada

 

Com ja sabeu, el dia 6 de setembre  vam patir una forta pedregada que ens va tirar per terra tota la feina que havíem fet durant l'estiu. La veritat és que va ser un mal tràngol veure  l'hort destrossat. Recordo aquella tarda abans de pujar a casa, mirar els porros i dir "que xulos estan". Aquella nit després de la pedregada vam baixar amb una llanterna per mirar i no ens acabàvem de creure els efectes que havia tingut sobre els cultius.

Així van quedar les bledes i els porros després de la pedregada
 

   

Les arrels com les xirivies i les pastanagues van quedar protegides dins la terra però les fulles es van fer malbé

 

 

Amb els carbassons i  totes les crucíferes com les cols i els brocoli no va tenir pietat
 

Tampoc va tenir pietat amb la ceba seca i la carbassa que s'estaven secant al sol abans de guardar-les.

Després d'això, els dies posteriors van ser molt durs.   Sentíem que després de l'esforç de l'estiu en comptes de tenir el premi, se'ns castigava. Fins i tot ens plantejàvem seriosament deixar aquesta feina per la incertesa que implica.

Però com tot, amb el temps, s'acava suavitzant i recuperes la il.lusió i la força per seguir endavant. Els ànims i el recolzament dels amics, família,  companys de la Xarxeta i dels nostres consumidors ens ha ajudat molt. També veus com les plantes, després del xoc inicial van treient fulles noves i segueixen creixent i acabes per pensar que no tot està perdut, que alguna cosa podrem recuperar i aprens a relativitzar.

     

Les Escaroles es van salvar i les cols i brocolis es van recuperant poc a poc
 

La primera plantada d'escaroles i crucíferes tenen millor cara però la collita no serà molt bona. Encare que sembli a primera vista que estan perfectes, hi han moltes plantes mortes i segurament els fruits seran més petits.

 
  
La segona plantada d'escaroles, enciams i crucíferes al estar en un estadi més petit s'han recuperat molt bé
 
  
Les pastanagues i xirivies han tret noves fulles
 

Amb la majoria de les arrels com la pastanaga, xirivia, remolatxa i api rave hem tingut sort. Ja eren suficientment grans com perquè la pedregada no els hagi afectat el creixement. De moment els preparem sense fulles perquè malgrat van treien de noves són insuficients per preparar bé els manats.

 

     

 Una plantada de porros s'ha recuperat força bé i les bledes han tret noves fulles
 

Les bledes han rebrotat i encare que sigui una petita part, les podrem aprofitar i els porros no ho teníem gens clar però sembla que després de molt de mimu s'estan recuperant i tindrem per passar l'hivern.

Així que a dia d'avui, encare que els efectes els notarem fins la primavera perquè collirem molt menys del que haguéssim pogut i hi han coses que no recuperarem com gran part de la collita de carbassa i ceba i cultius de finals d'estiu com la mongeta i el carbassó, podem dir que la pedregada és aigua passada i que no estem disposats a rendir-nos. Almenys de moment....