Octubre 2013

Contingut Cistelles Octubre 2013

2-3/10/13
9-10/10/13
16-17/10/13 23-24/10/13 30-31/10/13
1/2 Kg Mongeta Tendra  1/2 Kg Mongeta Tendra  1/2 Kg Mongeta Tendra  Carbassa  Carbassa
1 Kg Ceba seca  1 Kg Ceba seca  1 Manat Porro  1 Manat Porro  1 Kg Ceba seca
1 Manat Bledes  1 Manat Bledes  1 Kg Patata  Api o Api-Rave?  1 Manat Bledes
1 Kg Tomàquet (Kosturica-LLicà)  1 Kg Tomàquet (Kosturica-LLicà) 1 Api  Col o Brocoli  1 Kg Patata
1 Col i Rave  1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga  1 Manat Remolatxa  1 Manat Pastanaga
¿1 Kg Albergínia o 1 Brocoli o 1 Col?  1 Kg Patata  Col o Brocoli  1 Enciam  1 Enciam

Els Productes en negreta són d'altres productors ecològics. 

 

Les Cistelles d'Octubre

 

Ens haurem d'anar acomiadant dels fruits d'estiu (tomàquets, albergínies, pebrots, carbassons). Durant el mes de setembre encare han anat donant en petites quantitats però ara han fet el paron definitiu. De tomàquet i albergínia posarem algunes setmanes més de companys de la Xarxeta que encare tenen, però a partir d'ara i fins d'aquí a 8-9 mesos ens haurem de conformar amb les conserves de tomàquet que vam fer aquest estiu i es que la temporada d'estiu es fa tan curta!!!!

El que sí que tenim i en gran quantitat són les mongetes tendres. Aquesta setmana comencem a collir la nova sembrada i les anirem posant a les cistelles fins que s'acabin.

 

 

Les mongetes amagades entre les fulles                                 La propera mongeta que collirem

De bledes posarem les dues primeres setmanes. Havíem plantat moltes per pasar tota la tardor i part de l'hivern fins les primeres gelades però hem perdut gran part a causa d'un fong que les ha fet malbé. Anirem posant les que ens queden i després haurem d'esperar a que arribin les que plantarem a l'hivernacle.

Enciams tornarem a posar les dues o tres últimes setmanes del mes quan la nova plantada estigui a punt ja que encare són petites.

 

Els propers enciams que collirem a final de mes

 

Els porros ja estan a punt i els anirem posant a les cistelles combinant-los amb la ceba seca. Us he d'avisar que els porros malgrat els hem tractat varies vegades amb un producte autoritzat per l' agricultura ecològica, els ha atacat un barrinador que els va menjant poc a poc.  Per sort la part que es veu afectada és sobretot les fulles més verdes i com en general la gent no les sol fer servir els podrem aprofitar i al fer els manats trèiem les fulles afectades, almenys les que podem.

 

Els porros

 

De ceba seca, en tenim de varies varietats i amb algunes més delicades estem tenint problemes de conservació. Abans de posar-les a les cistelles les repassem i posarem més d'1 Kg per compensar si trobeu alguna ceba en mal estat que se'ns hagi passat.

Continuarem posant patata a les cistelles. De moment anem posant les de mida mitjana (Ja us haureu adonat que no són molt grans...) i reservem les més petites per fer alguna servida de patata per bullir sense pel.lar. També acostumarem a posar més d'1 Kg  per compensar les que podeu trobar amb picades.

La pastanaga la continuarem posant a les cistelles en principi tres setmanes del mes. Algunes d'aquestes veureu que són pastanagues de color vermell, és una varietat més rústica amb un gust més fort que esperem que us agradi. La resta de setmanes per anar variant de la pastanaga posarem remolatxa o algun altre producte com el col i rave o l'api-rave. El col i rave és el primer any que el cultivem i encare que sabem que no és una verdura a la que estem acostumats, hem decidit provar-la per anar oferint més varietat. Te un gust molt suau i es pot menjar en el caldo o cru en petits trossos amb l'amanida. Si algú s'estima més repetir de pastanaga només cal que ens ho digui.

 

 

Una varietat de pastanaga vermella                                        El col i rave    

 

Comença la temporada de les crucíferes (Cols, brocoli i demés). De moment tenim a punt les cols que ja s'han fet molt guapes i aviat vindran els brocoli. Els anirem convinant per no repetir.

 

 

Les cols enormes                                                                     Els primers brocolis

 

Per acabar, un altre producte de tardor que anireu trobant a les cistelles seran les carbasses. Ja les hem collit i guardat casi totes i les anirem posant durant tota la tota la tardor i l'hivern.

 

Com està l'hort?

 

Els cultius d'estiu ja han dit prou i ara toca netejar les parcel.les on es trobaven. Per això els burros ens ajuden molt ja que els deixem pasturar i ho acaben deixant tot ben net.
 

La primera plantada de cols i brocolis estan guapísimes i la segona plantada va creixent a bon ritme, així que arribaran escalonadament. Quan s'acabin les primeres estaran a punt les segones. Aquest any hem plantat també col llombarda que te un color maravellos i a vegades ve de gust cuinar amb colors variats.

 

 

La segona plantada de cols, brocolis, col llombarda, col.liflor i bròquil verd

 

Els porros també estan a punt. Aquest any hem plantat moltíssimsssss!!!

 

Un mar de porros

De pastanaga tenim varies sembrades per escalonar i de diferents varietat, així anem veien quines funciones millor tant a nivell de cultiu com de gust. La última sembrada sembrada de pastanagues la vam fer una miqueta tardet però amb el bon temps que està fent aquest setembre van creixent bé. Esperem que els hi doni temps a créixer abans de l'arribada del fred.
 

 

Les pastanagues que estem collint ara                                    La última sembrada de pastanaga que arribarà al desembre
 
També tenim una parcel.la amb els últims enciams i escaroles d'exterior. Els hi queda créixer unes setmanes més. A partir d'ara ja no podem plantar més a l'exterior però de totes formes esperem tenir les de l'hivernacle per quan aquestes s'acabin.
 
Els propers enciams i escaroles
 
 
Aquest any tenim molts cultius d'arrel que es queden a terra durant tot l'hivern i es poden anar collint a mesura de les necessitats. Aquest és el cas de cultius com la remolatxa, l'api-rave, les xirivies i els naps.
 
     
L'api-rave                                                    La remolatxa                                             La xirivia

També tenim alguna sembrada d'espinacs de la que no treurem molt perquè hem tingut problemes de germinació. Ara provarem a l'hivernacle a veure si va millor.

 

I ja estan sortint els calçots!!!! Aquest any hem plantat dues varietats diferents. Una que hem cultivat nosaltres mateixos i una altre que hem comprat. Estem a l'espera de veure diferències.

 

Els calçots sortint de terra

 

Que hem fet el mes de setembre?

 

El mes de setembre no ha donat per molt, entre tornar al ritme habitual de les cistelles, collir les mongetes que demanda molt de temps, triar i guardar les cebes seques que s'han secat al sol i collir i guardar les carbasses casi casi ja hem fet el mes.

 

On estan les mongetes???

Anem una mica endarrerits amb les plantacions de l'hivernacle ja que ens faltava material de reg per poder fer-ho. Ara ja tenim el reg muntat i aquesta setmana plantarem sobretot cultius de fulla que no aguanten el fred de l'exterior: bledes, enciams, espinacs, i alguna que altra ceba i pastanaga per fer una proba.

Ara és temps de recollir i netejar les parceles dels cultius d'estiu per poder plantar les faves i els alls.

 

Portes Obertes

Tenim previst fer una jornada de portes obertes el segon diumenge del mes d'octubre (13 d'octubre). Aneu-vos guardant el dia!!! tant els que ja coneixeu Can Prat com els que encare no heu vingut a visitar-nos.

Encare no ho tenim organitzat (tot sempre a última hora....) però la idea a part de la visita de l'hort, és fer un dinar (encare hem de trobar el cuiner.... ) , fer una cata de pastanagues i el que vagi sortint.

Aquesta setmana us donaré més detalls.

Us hi esperem!!!!!