Novembre 2016

 

 

Previsió Contingut Cistelles Novembre 2016

 

2/11/15
9/11/15
16/11/15 23/11/15 30/11/16
enciam Escarola enciam  escarola (setmanals)/  enciam (quinzenals) Enciam
col (setmanals)/carbassa (quinzenals)
carbassa (setmanals) o col (quinzenals) Brocoli Brocoli  Brocoli
1 kg Patata (setmanals)/conserva tomàquet (quinzenals) conserva tomàquet
Patata  carbassa patata (setmanals)/carbassa (quinzenals)
1 Manat Pastanaga remolatxa (setmanals)/pastanaga (quinzenals) 1 Manat Pastanaga conserva tomàquet (setmanals)/Manat Pastanaga (quinzenals) 1 Manat Pastanaga
1 Manat Porro(setmanals)/1 kg ceba seca(quinzenals) ceba seca
porro  ceba seca (setmanals)/porro (quinzenals) porro (setmanals)/ceba seca (quinzenals)
1 bossa coctel (setmanals) o 1 Manat Bledes (quinzenals)
Bledes (setmanals)/ 1 kg patata (quinzenals)?
pack caldo Bledes/pack caldo (quinzenals) ??/ Bledes (quinzenals)

  Els productes en negretes són d'altres productors ecològics

 

 

 

Una tardor de bonança

 

La flor del lli entre les cols                                              la flor de la facel.lia entre els naps

  

 la rosella de california                                                 la borraja i la caléndula en flor
           

De moment estem tenint una tardor molt càlida i encare que hi ha previsió de que aviat arribarà el fred, de moment els cultius s'aprofiten del bon temps i moltes de les plantes que acompanyen als nostres cultius estan florides.

L'hort el tenim ple de cultius d'arrel que malgrat  els posem molt poc a les cistelles, a excepció de les pastanagues, només 1 cop al mes, sembrem força quantitat perquè els podem anar collint poc a poc durant la tardor i el llarg hivern i  també perquè altres companys pagesos no acostumen a cultivar i  ens compren per les seves cistelles.

D'aquests cultius d'arrel n'hi han molts. Les més conegudes pastanagues, però també  una gran varietat d'altres amb diferents formes i colors: Tenim les xirivies i els naps, les més conegudes per fer el caldo. De naps, hi han allargats, rodons, blancs, negres, liles, grocs.

   

Nap negre                                            Nap rodó violeta                                  Nap rodó groc

   

D'altre banda, tenim les menys conegudes i amb noms més raros per nosaltres com l'api-rave, col i rave,  rave negre, rave daikon.

El col i rave                                                                          El rave daikon

 

Totes aquestes verdures són unes desconegudes per les nostres terres a diferència d'altres paissos on són molt apreciades. L'api-rave es menja molt a França i serveix tant pel caldo, com per les amanides.  El daikon és molt utilitzat al Japó i comença a ser una mica conegut per aquí per les seves propietats medicinals.

Moltes de les cols que hem plantat aquest estiu tenen un bon tamany i els brocolis, bròquils i col.liflors comencen a  fer el brot florar que és el que ens mengem.

De cols podem plantar moltes perquè al igual que les arrels poden estar a l'hort esperant a que les collim a mesura que les necessitem però amb els bròquils i col.liflors no passa el mateix. Un cop estan a punt, si no t'espaviles,  treure'n la flor i ja no són bones per menjar. Com a cada plantada, plantem  200  perquè les safates de plàntules que comprem porten 200 plantes, quan estan a punt, hem de collir 200 bròquils o brocolis o col.liflors el més aviat possible, si no volem deixar-les a l'hort sense aprofitar. És per això que durant algunes setmanes repetim de brocoli o de verdures similars a les cistelles.

  

Les plantades de cols, bròquils i col.liflors      els primers brocolis i col.liflors

 

Aquest any també hem plantat una varietat de col una mica especial. El seu nom és Col-kale, també molt coneguda a altres païssos. De moment no l'hem incorporat a les cistelles, però l'hem plantat perquè cada vegada hi han més conusmidors que l'aprecien per les seves propietats beneficioses per la salut.

Col-Kale
 

També tenim la segona plantada de porros a punt per començar a collir i la última creixen a poc a poc per collir-la a partir del febrer.

 

Els porros que estem collint ara                                      La última plantada de porros per collir al febrer
 

Finalment, malgrat les pèrdues han sigut molt grans i vam arribar a pensar que no ens quedaria ni una, els porcs senglars van deixar alguna de les moltes sembrades de pastanaga d'aquest estiu i de les que es van menjar, estan rebrotant algunes i potser les podrem aprofitar sense fulles.

D'enciams no ens van deixar ni un però vam poder salvar alguna línia d'escarola que hem començat a blanquejar perquè perdin l'amargor.

Les parcel.les de pastanaga                     Les escaroles amb els barrets per blanquejar
 

Durant el mes de setembre vam estar molt desanimats a causa de les destrosses dels porcs senglars i vam descuidar les últimes plantades de l'estiu. Això ha fet que alguns cultius estiguin més plens d'herba del que ens agradaria. Després de varios mesos posant tota la energia a l'hort, entrebancs com aquests ens agafa sense molta energia per reaccionar.

Després, poc a poc, hem recuperat els ànims i hem anat fent totes les feines pendents com collir les carbasses que ja tenim guardades al magatzem, plantar els alls i les cebes per collir a la primavera, netejar els hivernacles dels darrers cultius i començar a omplir-los de nou i treure les restes de cultius d'estiu  per preparar la terra i sembrar els adobs en verd  a les parcel.les on  plantarem a la propera primavera.

    

Plantant les cebes                                                                                                         els alls sembrats
 

 l'hivernacle a punt per replantar             preparant la terra on han estat els cultius d'estiu per sembrar els adobs en verd