Novembre 2015

Previsió Contingut Cistelles Novembre 2015

 

4/11/15
11/11/15
18/11/15 25/11/15  
escarola (setmanals) o enciam (quinzenals) remolatxa (setmanals) o pastanaga (quinzenals) escarola  carbassa  
pack caldo (api-rave+nap+xirivia)
carbassa (setmanals) o pack caldo (api-rave+nap+xirivia) espinac (Hort Viu-Manlleu-Xarxeta) Bledes (La Nansa-Maresme-Xarxeta) (setmanals) o espinac (Hort Viu-Manlleu-Xarxeta (quinzenals)  
col (setmanals) o col.liflor (quinzenals) Bledes (La Nansa-Maresme-Xarxeta) Bròquil Bròquil  
conserva de tomàquet patata (Hort Viu-Manlleu-Xarxeta) (setmanals) o conserva de tomàquet (quinzenals) pastanaga conserva tomàquet (setmanals) o remolatxa (quinzenals)  
porro (setmanals) o ceba seca (quinzenals) ceba (setmanals) o porro (quinzenals)
porro ceba  
pastanaga (setmanals) o carbassa (quinzenals)
bròquil, col.liflor?? (setmanals) o escarola (quinzenals) 1 kg patata (Hort Viu-Manlleu-Xarxeta)
 ??  

  Els productes en negretes són d'altres productors ecològics

 

Com està l'hort?

 

De moment estem gaudint d'un mes de novembre molt càlid, sense gelades. Fins i tot podem veure algunes flors per aquí i per allà a l'hort, cosa rara en aqueta època. 

 

la calèndula i el romaní florits i alguna flor de facelia germinada entre pastanagues
 
 
L'hort està en plena efervència de crucíferes. En un mes, han fet un canvi espectacular, ja hem fet la primera collita de cols, col.liflors i brocolis i la següent està de camí.

 

 

Les parcel.les de crucíferes
 

 

                  Els propers bròquils, col.liflors i brocolis que collirem aquest novembre
 
Aquest any, hem plantat més quantitat del que acostumem de col perquè a diferència de les col.liflors i bròquils,  que s'han de collir just al punt, sinó s'espiguen, les cols aguanten pacientment fins el febrer-març.
Hem plantat de diferent tipus, encare que tenim predilecció per la riçada. En general totes van creixent bé però aquest any hi ha una gran quantitat d'eruges i part de les plantades han estat bastant atacades.
 
 
             
                     col riçada                                                                                                 col atacades per erugues

 

 

 
 La parcel.la de porros, xirivies i pastanagues
 
Durant el mes d'octubre hem anat buidant alguna parcel.la de porros, xirivies i pastanagues per les nostres cistelles i per vendre a altres pagesos. La última setmana hem batut el nostre rècord, preparant entre altres coses, 500 manats de pastanaga en un dia. Fer aquestes quantitats és un desafiament per nosaltres, acostumats a fer les coses a petita escala, artesanalment, sense ajuda de màquines per netejar i preparar.
 
Encare així, ens queden algunes parcel.les senceres que anirem collint durant els propers mesos.

 

    

Xirives, pastanagues i porros a punt per collir
 
Parcel.la amb naps i raves     
 
El que a simple vista pot semblar molt homogeni, com aquesta parcel.la de naps i raves, si t'apropes i mires sota terra, veus molta varietat de colors i formes. Naps blancs, negres, grocs, de coll lila i raves negres.
Com aquestes verdures d'arrel sen's donen força bé i a més aguanten les inclemències de l'hivern, hem sembrat en molta quantitat. Aquestes les vendrem durant l'hivern a altres pagesos i vosaltres les trobareu a la cistella en forma de pack pel caldo, amb api-rave, nap i xirivia 
 

nap negre, blanc, de coll lila, groc i  rave negre                           api-rave                                     remolatxa  
 
Com sempre, hi han coses que surten bé i altres no tant. Cada any planifiquem plantar en quantitat verdures que aguanten el fred per tenir en quantitat durant tot l'hivern. Aquest és el cas de les escaroles. Les de la primera plantada que estem collint ara, s'han fet maquíssimes, però les següents, han quedat fulminades per un fong, així que malgrat haver plantat més, no tindrem per pasar tota la temporada. llàstima!
 
 
escarola blanquejada                                barrets per blanquejar les escaroles      escaroles fulminades per un fong
 
 

Ja tenim sembrades les faves i fa unes setmanes, aprofitant la bona lluna, també hem sembrat els alls tendres al costat de les cebes. Aquests cultius pasaran tot l'hivern a l'hort i els collirem un cop arribi la primavera.

 

cebes i alls tendres, alguns d'ells germinant

 

Bledes, encare tenim una mica al camp però en aquesta època, malgrat aquest any no ha glaçat, no creixen molt. Espinacs, vam sembrar varies vegades però no han germinat bé, així que hem fet la primera plantada de bledes i espinacs a l'hivernacle que collirem d'aquí a un mes i mig.

 

   

Bledes luculus a l'exterior                                                   La primera plantada d'espinacs i bledes a l'hivernacle

 

I les medicinals en aquesta època crèixen poc però sí podem observar com van agafant un bon porte de mica en mica.   

 

  Lavanda                                                      Salvia                                                    Romaní
 
 

Aquest mes hem participat amb els companys de la Xarxeta a la Fira d'Econòmia Solidària de Catalunya. Hem valorat molt positivament l'experiència i tornarem la següent edició.

Què és l'Economia Social i Solidària? Tota aquella activitat econòmica que es du a terme sota criteris democràtics, participatius, respectuosos amb el medi ambient i socialment responsables. Es tracta d’una economia al servei de les persones, basada en la cooperació i el bé comú i regida per principis de transparència i bon govern.