Novembre 2012

Cistelles de Novembre 2012
31/11/12 7-8/11/12 14-15/11/12 21-22/11/12 28-29/11/12
1 Manat Porro 1 Manat Porro 1 Manat Porro 1 Manat Porro 1 Manat Porro
1 Manat Remolatxa 1 Manat Pastanaga 1 Api-Rave 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga
1/2 Kg Tomàquet Penjar 1 Carbassa 1/2 Kg Tomàquet Penjar 1 Carbassa 1/2 Kg Tomàquet Penjar
Brocoli/Bròquil verd/Col.liflor/Col Brocolí/Bròquil verd/Col.liflor/Col Brocolí/Bròquil verd/Col.liflor/Col Brocolí/Bròquil verd/Col.liflor/Col Brocolí/Bròquil verd/Col.liflor/Col
1 Manat Bledes 1 Manat Espinacs 1 Manat Bledes 1 Kg Patata (Xarxeta-Mas Bellpuig-Osona) 1 Manat Bledes
Rúcula 1 Enciam (Xarxeta-Mas Bellpuig-Osona) Rúcula 1 Enciam Rúcula

Els Productes en negreta són d'altres productors ecològics

Les Cistelles

Aquest mes comencem a poder incloure a la cistella els espinacs que durant tot l'estiu no hem pogut oferir-vos. A partir d'ara i amb el temps fresquet els espinacs estan al seu aire i podrem tenir durant tota la tardor i hivern, combinant-los amb les bledes. Com les bledes no són les preferides d'alguns de vosaltres, si us estimeu més tenir espinacs cada setmana ens ho podeu comentar.

A l'igual que el mes passat, inclourem a una de les cistelles, un manat de remolatxa i un Api-Rave. La resta de setmanes la cistella portarà un manat de pastanagues. Si preferiu repetir de pastanagues en comptes d'innovar amb la remolatxa i l'api-rave, digueu-nos-ho.

Durant el mes de novembre trobareu 1 manat de porros totes les setmanes, en comptes de combinar-los com hem fet altres anys amb la ceba seca. Ho fem així perquè de ceba seca per conservar no hem collit molta i preferim en comptes de comprar-la a altres productors, posar els nostres porros que si tenim en molta quantitat. A més ens interessa treure'ls del camp el més aviat possible perquè els ha atacat la mosca del porro i si no els aprofitem ara, acabaríem per perdre'ls.
El porro és pot fer servir de moltes maneres, ja sigui en purés, sopes o com a substitut de la ceba per fer sofregits. De totes maneres, si us canseu del porro i preferiu tenir alguna setmana ceba seca, ja sabeu, ens ho comenteu i ho tindrem en compte a l'hora de preparar la cistella.

Algunes de les plantades de crucíferes que vam fer a l'estiu ja estan a punt, així que començareu a trobar cada setmana a les vostres cistelles un producte d'aquesta família (Col o col.liflor o brocolí o bròquil verd).

També trobareu a tres de les cistelles del mes, el tomàquet de penjar que hem anat collint durant l'estiu. Hem decidit concentrar-ho més en el temps perquè ens està costant molt conservar-lo en bon estat. Cada setmana l'hem de repassar i acabem llençant algun cabàs ben ple. El mateix que per altres productes, si algú de vosaltres no fa servir tomàquet per sucar ens ho pot comentar i li podem canviar per altre producte que li vingui més de gust.

Les altres dues setmanes la cistella portarà 1 carbassa i segurament com el mes anterior, una d'aquestes serà de mida més petita per poder combinar-la amb un manat de ravanets mallorquins o apit i així diversificar una mica la cistella i aprofitar les carbasses més petites.

L'últim producte són els enciams que seguim sense poder tenir, així que ens veurem obligats a comprar-los a algun company de la Xarxeta i els combinarem amb la nostra rúcula (sobretot no us la mengeu a "palo seco", sinó en petites quantitats amb amanida ja sigui d'arròs, pasta o amb enciam..... perquè te un gust molt potent!).

Aquest mes us podem oferir més varietat de fruita. Per un costat comença la temporada de cítrics. La gent d'Aiguaclara (la cooperativa amb la que tenim el compromís de compra de la seva producció) ens han avisat que les primeres varietats de mandarina i taronja ja tenen el grau de sucre adequat per començar a collir.
El preu de la taronja és 2 euros/kg i de la mandarina (2,35 euros/Kg).

Un altre novetat és els alvocats d'un productor de Granada amb el que vam col.laborar l'any passat (4 euros/Kg).

I seguirem oferint-vos poma gala i pera conference. Hem decidit baixar el preu perquè hem re-calculat els costos i creiem que el preu estava sobrevalorat. A partir d'ara el preu per les dues fruites serà 2,5 euros/kg.

 

Altres coses sobre l'hort i Verdulea

L'hort està agafant aquest color verd intens propi d'aquesta època de pluges A alguns cultius els hi encanta l' ambient més fresquet i amb aigua a tutiplen. I no diguem a les males herbes.....
A nosaltres ja ens va bé que plogui perquè l'hort ho agraeix però per altra banda ens complica les feines de l'època. No es pot desherbar, tampoc passar el tractor i tenir a punt la terra per fer sembrades perquè quan la terra està mullada el tractor la compacta... Per això ens estem retardant una mica amb la sembra dels alls i alguna sembrada més d'espinacs que volem fer. A veure si la setmana vinent podem començar perquè hi han uns quant... i no es farà en un dia.

El que sí que hem pogut fer és aportar compost a algunes parcel.les i sembrar adob en verd (sembrar cereals i altres plantes que després es tallen i s'incorporen al terra per fertilitzar-la). Amb aquesta feina hem gaudit molt perquè com no tenim sembradora pel tractor ho hem tingut que fer a mà com es feia abans i realment és una feina màgica, vas caminant omplint-te la mà de llavors i amb un moviment molt teatral les vas llençant a l'aire perquè caiguin el més uniformement possible, com qui reparteix vida...

Com no ens queda mes remei que deixar descansar l'hort i les nostres esquenes, estem aprofitant per posar a punt d'una vegada per totes la nostra web. Aquesta feina l'hem anat deixant durant molt de temps per més endavant i ara estem contents perquè creiem que la podrem inaugurar al desembre com a molt tard. Amb aquesta eina, podreu fer les vostres comandes per la web i a nosaltres ens facilitarà enormement les feines de gestió. Us mantindré informats!