Març 2013

 

Contingut de les Cistelles de Març 2013
6-7/3/13 13-14/3/13 20-21/3/13
1 Manat All tendre (Maria Riera-Palafolls) 1 Manat Porros (Verdulea) 1 Manat Porros (Verdulea) o All tendre (Maria Riera-Palafolls)
1 Enciam (Maria Riera-Palafolls) 1 Bossa Rúcula, mostassa i Mitzuna (Maria Riera-Palafolls) 1 Bossa rucula, mostassa i mitzuna (Maria Riera-Palafolls)
1 kg Carxofa (Terra i Xufa-València) 1 Manat Remolatxa (Maria Riera-Palafolls) 1 Kg Carxofa (Terra i Xufa-València)
1 Manat d'Espinacs (Terra i Xufa-València) 1 Manat Bledes 1 Manat Bledes
1 Col.i.flor (Terra i Xufa- València) 1 Col  ¿?
1 Kg Patata (Terra i Xufa-València) 1 Kg Patata (Terra i Xufa-València) 1 Manat Pastanaga (Verdulea o Parc Agroecològic-Empordà-Xarxeta)

 

Les cistelles de març

 

Aquest mes com podeu veure a la previsió les cistelles portaran molt poc producte nostre. Estem en liquidació total tant de producte de conservació com la carbassa i les conserves de tomàquet com a l’hort. Els porros estem a punt de liquidar-los i s’han acabat les pastanagues que us estàvem posant a les cistelles els darrers mesos i haurem d’esperar a que la següent plantada que està a terra des de el mes de setembre es faci una mica més grandeta.

Ells alls tendres no estaran a punt fins a finals d’abril i les faves fins al maig.

Vist l’estat actual de les coses, ara  ens toca comprar producte a altres productors ecològics per poder passar aquest impass fins la arribada de la nostra producció. Com els companys de la Xarxeta tampoc tenen excedents, haurem de comprar a productors externs.

 

Com a novetat introduïm els enciams, els alls tendres i les bosses de rucula, mitzuna i mostassa de la Maria Riera, una productora ecològica de Palafolls que treballa molt bé i amb la que tenim una bona relació.

De carxofa tenim previst dues servides aquest mes però ja ens han avisat des de València que van a la baixa i que a partir d’ara tindran poqueta.

 

Veureu també que aquest mes només servirem cistelles les tres primeres setmanes  perquè l’ultima coincideix amb setmana santa i molta gent marxa fora.

 

De fruita continuarem amb els cítrics i els alvocat però de pomes ja no us podrem seguir oferint.

 

  

Com estem a Verdulea

 

A l’hort

 

Sento que la crònica del mes de març no sigui gaire positiva però es que a Verdulea, estem amb els ànims una mica baixets. El final de l’hivern sempre es fa dur  perquè per una part com ja us he comentat, la nostra producció es redueix el màxim i hem de passar uns mesos difícils comprant producte fins que arribin els nous cultius de primavera.

 

Últimament estem rebent trucades de persones que s’interessen en el nostre projecte pel fet de que la producció sigui pròpia i sempre els explico que l’objectiu és de comercialitzar el màxim de producte propi però que la realitat no sempre és com ens agradaria i la climatologia és un factor que ens limita moltíssim. És un fet que no estem en un lloc òptim pel cultiu d'hortalisses i que hi ha mesos que se'ns fa difícil poder tenir producte propi en comparació a altres zones on no hi ha gelades a l’hivern.

 

Si que és veritat que ho podem millorar amb algun hivernacle o no fallant plantades a les èpoques bones o fent més cultius de conservació però les millores sempre són a un any vista i es fa llarg.

 d’augmentar

 

La climatologia de les últimes setmanes no ens està ajudant. Ens havíem esforçat per tenir-ho tot a  punt per semblar i plantar a finals de febrer amb la bona lluna i el mateix dia que anàvem a fer-ho va començar a ploure i nevar i a fer un fred intens fins el dia d’avui i no sembla que tingui que parar. Finalment ahir vam plantar a córrer cuita i amb la terra mullada, tot el planter que havíem comprat feia dues setmanes i que s’estava fent malbé.

 

L'Ajut

 

El tema de l'ajut segueix parat. Estem esperant el vist i plau del propietari de la finca per poder tirar endavant  i ens està enrederint molt. Seguim confiant en que tot sortirà be però haurem de córrer per fer les inversions perquè tot ha d'estar acabat al juliol. Quin patir!!!!!

 

L’economia

 

Durant els últims mesos hem estat calculant els costos globals del projecte de manera més realista després de 4 anys de la seva posada en marxa.  Alguns dels companys de la Xarxeta ens estan donant un cop de mà compartint amb nosaltres la seva economia.

Com ja us vaig comentar el mes de febrer, els números no van massa bé i hem tret algunes conclusions:

 

  • Necessitem un mínim de 75 cistelles setmanal, es a dir, augmentar en 30 les que actualment fem.
  • Hem  d'augmentar el preu de la cistella en 1 euro. Durant els últims 4 anys hem fet un esforç per mantenir el preu però actualment ens és impossible degut a l’augment de les despeses que estem patint. Aquest augment el faríem efectiu a partir del mes d’abril.
  • D’altra banda, estem treballant en els preus dels productes de les comandes obertes de les coopes i els actualitzarem també a l’abril. Potser és una feina que ens costa més perquè l’ideal seria fer càlculs de costos de producció per cultiu i això dona molta feina. De totes formes hem començat a treballar amb el grup local de la Xarxeta en aquest tema i a veure que surt.

  

Promoció

 

 El mes de febrer hem fet la xerrada de presentació de Verdulea a l’Ateneu del Clot i encare que l’assistència no va ser super gran, als assistents sembla que els hi va agradar. A més, d'allà van sortir 5 noves cistellaires!

Tenim previst fer una altra xerrada properament al barri de Gràcia a veure si s’anima aquest punt de recollida.