Març 2014

 

 Previsió Cistelles Març 2014

 

5-6/3/14 12-13/3/14 19-20/3/14 26-27/3/14
1 Manat Espinacs 1 Manat Bledes
1 Manat Bledes
1 Api-Rave
1 Manat Porro 1 Manat Porro 1 Manat Ceba tendra 1 Manat Ceba tendra
1 Enciam Carbassa Carbassa 1 Enciam
1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol)
1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol) 1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol) 1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol)
1 Col
1 Kg Carxofa (Terra i Xufa- València) 1 Kg Carxofa (Terra i Xufa- València) Brocoli o col.liflor o col
1 Manat Pastanaga Conserva Tomàquet Conserva Tomàquet 1 Manat Espàrrecs? (Elohim-Calanda) o 1 Manat Pastanaga

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

Les Cistelles del març

 

Continuen passant els mesos d'hivern i anem liquidant els cultius de l'hort. Ens hem quedat sense remolatxa, col i rave, calçots i nap negre. De cols tenim per una servida més, encare queden una mica de porros, pastanagues i api- raves i al magatzem, tenim moltes carbasses i pots de conserva de tomàquet. A més, a l'hivernacle hi han enciams, bledes, cebes tendres i una mica d'espinacs.

No és per tirar coets si tenim present que encare queden uns mesos per començar a collir les plantades de primavera, però si fem l'exercici de mirar un any enrere, podem dir que hem millorat moltíssim. D'una banda hem aconseguit preveure millor les plantades i tenir més quantitat que l'any passat i d'un altre banda, l'hivernacle ha sigut de gran ajuda per tenir enciams i bledes durant tot l'hivern.

De novetats a les cistelles de març, trobem les nostres cebes tendres i possiblement la última setmana del mes portaran els primers espàrrecs de l'any. Els productors de Calanda ja s'han posat en contacte amb nosaltres per informar-nos del començament de la campanya i preveuen poder servir-nos a final de mes.

I aquí us deixo amb les receptes de l'Alf macroseny.jimdo.com/2014/03/02/el-despertar-receptari-mar%C3%A7-014-eco-cistelles-verdulea/

  

L'hort

 

Al Març les flors dels ametllers ens recorden que la primavera cada cop està una mica més a prop.

        

Els ametllers de Can Prat florits
 

També començen a apareixer per l'hort les flors d'algunes plantes acompanyants que tenim disseminades com la borraja i la calendula. 

                              La borraja en flor                                                                         La Calendula                                                                                          
        

I alguns cultius d'hivern segueixen el seu cicle i treuren la flor com els nostres naps negres. Degut a això es tornen durs i els deixem de collir.

 

            

Els Naps negres els deixarem a l'hort  fins que facin la llavor  per poder-la  guardar i resembrar
 

Malgrat totes aquestes senyals, no ens fem il.lusions!!!! perquè per experiència sabem que molts anys el veritable fred arriba durant aquesta última part de l'hivern.

Finalment, hem pogut preparar la terra a les parcel.les on plantarem els primers cultius de primavera d'exterior. Altres anys, no ens havíem pogut resistir i havíem plantat al mes de febrer però l'arribada del fred i la neu els va fer malbé. Així que aquest any ens hem carregat de paciència i hem decidit plantar al març, encare que això implica començar a collir una mica més tard.

La majoria dels nostres companys de la Xarxeta ja porten setmanes plantant però estar a 500 m d'altitut al Montseny te la desavantatge que la primavera ens visita més tard..... però és tan bonic estar aquí dalt!!! val la pena!

Ja tenim el planter de ceba tendra, remolatxa, enciams, bledes i col i raves i el deixarem uns dies perquè s'adaptin al clima de Can Prat abans de plantar-lo. Això és molt important perquè aquestes plantes han viscut en hivernacles en condicions ideals i quan les trasplantem a l'exterior els provoca un xoc que triguen en superar.

 

   

La parcel.la a punt per plantar                   el planter                                                   i les faves i els alls van creixent...
 

I també tenim les llavors de patata,  les deixarem en caixes durant unes setmanes perquè grillin abans de plantar-les a mitjans de mes. L'any passat el cultiu va anar bé però no vam tenir molta producció creiem que perquè les vam plantar una mica tard i no vam adobar suficientment. Esperem que aquesta plantada ens vagi millor.

Degut a que a les llebres els hi encanta menjar-se els nostres enciams, aquest mes muntarem un tancat en una de les parcel.les de l'hort. Això portarà feina perquè cada any el tindrem que desmuntar i tornar a muntar en una altre parcel.la però si volem collir enciams sencers no tenim altre opció.

Un altre feina pel mes de març és fer una mica de planter de carbassó i tomàquet que plantarem a l'hivernacle per poder collir-los una mica abans. És la primera vegada que ho farem, així que no sabem com sortirà però tenim la il.lusió de poder oferir-vos aquests productes al mes de juny en comptes del juliol com fins ara.

Al mes de febrer hem tingut la reunió trimestral amb els companys de la Xarxeta i vam aprofitar la tarda per fer una formació sobre productes autoritzats en agricultura ecològica. A Verdulea no som gran amants de fer servir molts productes encare que siguin d'origen natural i no siguin perillosos per la salut ni l'entorn. L'ideal és tenir un agroecosistema sa que pugui regular les plagues de manera natural però això és molt fàcil de dir i molt difícil de fer!!!! així que encare que el nostre objectiu a llarg termini és aquest, no ens podem permetre perdre cultius i hem d'estar preparats per fer servir productes quan calgui.

 

 

El Plenari de la Xarxeta                                                              Formació en productes fitosanitaris autoritzats en AE