Maig 2017

Previsió Cistelles Maig 2017

 

3/4/17 10/4/17 17/4/17 24/4/17
1 Manat Bledes
 
1 Kg carbasso    
1 kg Faves
     

1 Manat ceba tendra

     
1/2 kg cogombre + Rucula      
1 Manat de Pastanaga o Enciam
     

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

La transició de l'hivern a la primavera

  

A l'hort, ara és una època de transició entre l'hivern i la primavera. D'una banda, ja hem liquidat tots els cultius d'hivern i els que no hem collit, han florit amb el bon temps i ja no es poden aprofitar. D'altra banda, les primeres plantacions de primavera encare no estan a punt per collir.

 

Els cultius de primavera

 

Per aquest motiu, en aquesta època, no disposem de moltes vedures de collita pròpia. Els únics cultius que tenim disponibles i en quantitat són els que hem plantat a la tardor i que han anat arribant des del mes de març com els all tendres, les cebes tendres i les faves.

 

les faves i  cebes tendres     
                  

Aquest any hem plantat molta ceba tendra perquè és un dels pocs cultius que poden collir en aqueta època i a més a més, és molt agraïda perquè quan les fulles comencen a estar lletges, les pots collir, enmagatzemar i consumir-la com a ceba semi-seca.

Les faves com cada any, donen en quantitat.  La posem cada setmana a la cistella des de mitjans d'abril a mitjans de maig perquè no tenim molt per escollir i perquè només la tenim a l'hort durant 2 mesos a l'any.

 

les primeres faves a principis d'abril
 

A dia d'avui encare queden alls tendres però comencen a fer el bulb i aviat ja no els podrem consumir com a tendres.

Aquest any, hem intentar tenir pèsols, un cultiu també de primavera, però les sembrades no han germinat bé, així que per l'any vinent, per no fallar, hem previst fer planter i plantar-lo en comptes de fer-lo de sembra directa.

 

Gràcies als hivernacles...

 

Per sort, podem comptar amb dos petits hivernacles. Els tenim atiborrats perquè els aprofitem al màxim per així poder tenir una mica més de varietat en aquesta època. Gràcies a això, hem pogut collir alguna plantada d'espinacs, bledes, rucula i ravanets. Cultius que a l'exterior no podem tenir fins ben entrada la primavera.

Fins i tot hem aprofitat algun petit troç de l'hivernacle per fer el planter de ceba, porro i apit directament al terra i per tenir resguardades del fred, les safates de planter que hem anat preparant.

 

  un hibernacle a punt per plantar              Després d'un temps a rebossar
 

 

ravanets                                                  rucula
 

alguna linia de pastanaga de l'hivernacle
 

    

barreja de cresson i rucula        
            
      Planter de ceba , porro i apit sembrat a terra    
           

A l'altre hiveracle, ja hem plantat fa un mes carbassons i cogombres per poder començar a collir una mica abans dels de l'exterior i per aprofitar al màxim l'espai, hem sembrat al mig dos línies de mongeteres.

 

carbassons i cogombres acabats de plantar   i després d'un mes amb les mongetes al mig

 

Les primeres plantades de la nova temporada

 

Al mes de febrer va sonar el pistoletazo de sortida de la nova temporada de plantacions i ja hem plantat les patates i fet varies sembrades i plantades de cultius variats.

    

Fent els caballons per plantar              adobant amb compost d'ovella prensat
 

 

Tot el material a punt,                               i a plantar amb el bazuca
 

     

un cop tot plantat, muntar el sistema de reg   i a regar
 

 

els espinacs uns dies després de la germinació i després de dos mesos no acaben de crèixer possiblement degut al vent
 

 la primera plantada de bledes, remolatxa, cols... i després de dos mesos

 

La plantada de Patates

 

tallant les patates germinades abans de plantar-les
 
                         posant els trossos de patata a terra
 

i a tapar-les amb la terra                           el patatar ara després de dos mesos
 
 

I com no, també hem fet algun petit experiment, aquesta vegada amb triturat de poda com a capa perquè no creixin les herbes a les plantacions de aromàtiques i medicinals. 
 

triturat de poda als cultius plurianuals com les aromàtiques i medicinals
 

i com sempre sota la mirada dels rucs
 
 

Altres vies de comercialització

 

Durant aquests mesos també estem experimentant amb altres formes de comercialització. D'una banda, cada dimarts per la tarda obrim al públic una petita parada al magatzem on preparem les comandes. Les vendes no són per tirar cohets però ens serveix per tenir un ingrès extra i donar-nos a conèixer pel poble  sense molta feina extra.

 

la paradeta del dimarts al nostre magatzem
 

D'altre banda, des del mes de gener,  muntem parada els dissabtes a un mercat de productors al centre de Granollers. La parada la compartim amb altres tres companys del Vallès de la Xarxeta. La kosturica, Verdolaga i Serratosa. A nivell de vendes, no està anant molt bé però de moment ens ho prenem com una experiència per aprendre a comercialitzar de manera cooperativa amb altres companys pagesos i potser amb el temps...

La parada al Mercat de productors de Granollers
 

Realment, vendre a mercat és molt diferent a com ho hem estat fent fins ara, amb el recolzament i compromís de les cooperatives de consumidors i grups de consum. Al mercat és molt diferent. És dur veure com estas en competència directa amb altres pagesos i la majoria passeja sense comprar o comprant a la parada que li ofereix el producte més barat. Per nosaltres és  nou i hem d'apendre a donar informació i a comunicar molt bé.

En aquest mercat en concret som 5 parades ecològiques però també hi han 4 parades de verdura i fruita convencional que ens ho estan posant molt difícil. Sembla que encare hi ha moltíssima gent que no troba un motiu per consumir ecològic.

Però seguim endavant!!!!!