Maig 2014

Previsió Cistelles Maig 2014

 

7-8/5/14 14-15/5/14 21-22/5/14 28-29/5/14
1 Manat Espinacs enciam + mitzuna
1 Kgpatata (Cal Rosset)
1 Manat Bledes o Carbassó??
1 Kg Faves 1 Kg Faves 1 Kg Faves 1 Kg Faves
1 Manat All tendre 1 Manat All tendre 1 Manat All tendre 1 Manat All tendre o ceba semi-seca
Coctel (mitzuna, rucula...-Maria Riera-Palafolls)
1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol) Enciam+mitzuna Enciam
  1 Manat Remolatxa (Maria Riera-Palafolls) 1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda) 1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda) 1 Manat Pastanaga??
1 Enciam (3 Quarteres-Cabrera de Mar-Xarxeta) Conserva Tomàquet 1 Kg tomàquet (Bioiris-Tarragona-Xarxeta) Conserva de tomàquet

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

Les Cistelles de Maig

 

Aquest mes de maig comença la temporada de faves i com aquesta a Can Prat és curteta perquè en arriben més tard que a altres zones i només fem una plantada, posem a les cistelles totes les setmanes del mes.

També trobareu 1 manat d'all tendre a totes les cistelles que podeu cuinar juntament amb les faves, fer truita d'all tendre o segur que cadascú de vosaltres teniu alguna recepta que us agrada (Si les voleu compartir amb nosaltres, en les podeu enviar i les penjarem a la web).

Les cistelles de maig a part de les faves i els alls tendres, porten molta fulla (espinacs, bledes, enciams, còctel de mitzuna i rucula). 2 setmanes d'espàrrecs, patata i conserva de tomàquet, 1 setmana de remolatxa que fa temps que no posem i trobem a faltar i a final de mes un manat de pastanaga.

I aquí teniu les receptes de Macroseny : macroseny.jimdo.com/2014/05/04/a-maig-v%C3%A9s-com-vas-receptari-verdulea/

 

I a L'hort

 

Aquest mes d'abril s'ha complert la dita "A l'Abril, aigües mil" i a plogut força. Ho estàvem esperant perquè aquest hivern no ha plogut ni nevat gaire i si la riera no s'omple, ho haguéssim pagat car aquest estiu.   L'Abril, també ens ha regalat molts dies de sòl i bones temperatures que els cultius i nosaltres hem gaudit.

Les faves ja estan en plena producció i portem varies setmanes collint alls tendres. Els cultius que vam plantar a principis de primavera van fent. Alguns ja hem començat a collir-los com els espinacs,  altres ho farem a final de maig com els enciams i bledes i altres com els col i raves, fonolls, remolatxes haurem d'esperar algo més per poder començar a collir-los.

 

           

Les faves en plena producció                                                        enciams que collirem a finals de maig

           

  els cultius de primavera (bledes, fonolls, col i raves, enciams, remolatxes.....)   
 
Seguim meravellant-nos amb els resultats de l'hivernacle. Vam plantar alguns carbassons i per poder comparar també ho vam fer a l'exterior. No hi ha comparació!!! Els de l'hivernacle ja han fet els primers fruits i els de l'exterior fan el que poden amb la pluja i alguns dies i nits més fredes.
Els mateix ha passat amb les mongetes. Les de l'hivernacle ja han nascut i podrem collir-les abans que altres anys i les de fora no estan en la seva millor forma.
 
Com veieu els carbasson de l'hivernacle els hem plantat amb una malla antiherba per poder-la controlar millor. L'any passat ho vam provar amb cogombres i carbasses i la veritat és que t'estalvies molt temps de desherbatge. No és un sistema per fer servir en tots els cultius, però va molt bé en cultius de llarga durada que quan es fan grans es fa difícil mantenir nets. Sobretot cultius d'estiu, una època en la que l'herba creix molt ràpid i no hi ha manera de mantenir a ratlla. De malles antiherbes hi han de molts tipus. Aquesta és de plàsic però ens pot durar molts anys a diferència de les d'un sol ús.
 
 
La plantada de carbassons a l'hivernacle                                                                        els primers carbassons
 
      
els carbassons d'exterior                                                        les mongetes tendres de l'hivernacle
 

Ja han nascut les patates i després de varies setmanes de pluja intermitent, les hem pogut calçar. Com veieu a la foto la posició no és la ideal per l'esquena però per sort vam tenir visita de família de França i els pobres no es van escapar i en un sol dia ho vam finiquitar. Pobre família......   

                                

Calçant les patates                                                                       les patates ben calçades
 

També  hem pogut desherbar amb bici i a mà totes les línies de pastanagues i ara van creixent encare que els hi queda ben bé més d'un mes per estar a punt.                              

                                                                                                                  

                       

          Desherbant la pastanaga amb la bici                              Les pastanagues més crescudetes
  

 
Altres anys per aquesta època estàvem més desbodats. Les pluges de primavera sempre ens havien fet retrasar les primeres plantades però aquest any hem tingut sort i ens hem avançat. Ja tenim plantades totes les cebes seques que són aquest any són moltes i ara al mes de maig plantarem les tomaqueres, cogombres i carbassons.

La última setmana d'abril hem fet portes obertes a Can Prat i encare que sempre patim perquè no sabem mai si vindrà gent i si plourà, sempre ens quedem molt contents. L'assistència no va ser molt gran però la pluja ens va respectar, fins i tot va sortir el sol i la gent queda molt contenta de tot el que aprèn amb les explicacions del Jérôme. A més, vam tenir la sort de fer una petita degustació de la mà de l'Alf Mota que ens va agradar moltíssim.