Maig 2013

Cistelles Maig 2013
1-2/5/13 8-9/5/13 15-16/5/13 22-23/5/13 29-30/5/13
1 Manat d'alls tendres 1 Manat d'alls tendres 1 Manat d'alls tendres 1 Manat d'alls tendres 1 Manat d'alls tendres
1 kg Faves 1 kg Faves 1 kg Faves 1 kg Faves 1 kg Faves
1 Manat Pastanaga ¿? 1 Bròquil verd (Maria Riera-Palafolls) ¿? 1 Manat Pastanaga (Parc Agroecologic-Empordà-Xarxeta)
1 Manat Espàrrecs (Calanda) 1 Manat Espàrrecs (Calanda) 1 Manat Espàrrecs (Calanda) ¿? ¿?
1 Manat d'Espinacs o Bledes (Xarxeta) 1 Manat d'Espinacs o Bledes (Xarxeta) 1 Manat de Porros (Palafolls) o Manat Bledes 1 Manat d'Espinacs o Bledes 1 Manat d'Espinacs o Bledes 
1 Manat Ceba tendra (Les Tres Quarteres-Maresme-Xarxeta) Enciam(Xarxeta) Bossa rúcula-mitzuna.. o Enciam? (Xarxeta) Enciam Enciam

 

 

Les cistelles de maig

 

Amb les setmanes de bon temps que ens ha regalat abril, l’hort s’ha activat i  poc a poc va donant els seus fruits. Ara ja tenim faves, alls tendres i durant el mes aniran arribant els nostres enciams, espinacs, bledes i potser les cebes tendres i remolatxes.
 
Com les faves són un cultiu que en el nostre clima les collim només des de finals d’abril i durant el mes de maig, les volem aprofitar i les trobareu a totes les cistelles del mes. Les primeres servides com són súper tendres, no cal que les desgraneu, sinó que les podeu tallar petites amb la baina i així aprofitar-les més.
Nosaltres les cuinem a la catalana amb all tendre, ceba tendra i cansalada i les acompanyem amb arròs, quinoa o carn però hi ha moltes formes de preparar-les, fins i tot es poden aprofitar les baines per fer truita.
Si algú te alguna recepta que vol compartir, ens la podeu enviar i l’introduirem a la web.
I com sempre, si algú te fòbia a les faves, ens ho pot comentar perquè li canviem per un altre producte.
 
Al igual que les faves, els alls tendres estaran molt presents a les cistelles del mes. Els collim com a tendres des de finals d’abril i durant el mes de maig i la resta els deixem a terra perquè es facin grans i els collim i guardem secs per la tardor i l’hivern.
 
De pastanaga, només trobareu la primera setmana. La que hem anant posant durant els darrers mesos ja s’acabat. Era una sembrada que vam fer al setembre i havia passat tot l’hivern a terra i encare que no era molt agraciada a la vista, l’hem volgut aprofitar. Les properes sembrades que collirem al juny, seran més maques i fins llavors comprarem alguna setmana a un productor de la xarxeta que és un expert i les fa molt bé.
 
Un altre verdura que repetirà molt a les cistelles del mes serà l’espàrrec. Aquest, al igual que les faves i alls tendres els podem gaudir només durant uns mesos i com la temporada finalitza al juny, durant aquest mes els inclourem sovint.
 
La verdura de fulla com la bleda, l’espinac i el enciam l’anirem combinant i les cebes tendres les posarem alguna setmana.
 
De patata, no tindrem fins que els companys de la xarxeta ens puguin proveir de les seves patates primerenques ja que la nostra no la collirem fins al mes de juliol.
 
Per últim, deixem algun producte en interrogant perquè potser podem tenir una primera servida de carbassons i de tomàquets d’altres companys de la Xarxeta que es troben en climes més suaus.
 

 

 

L’Hort de Verdulea

 

 

Ja tenim aquí la primavera!!!! Crec que no m’havia alegrat tant des de feia temps!  Unes setmanetes de bon temps i ja estem revifant i tornem a tenir ganes de menjar-nos el mon.
 
La primavera per nosaltres és el senyal de sortida de la voràgine de feina i això fa que estem una mica inquiets però d’altra banda és una època plena d’il.lusions perquè representa una altre oportunitat per fer les coses millor que l’any anterior i mira que tenim una llista de propòsits  força llarga……
 
Durant el mesos de febrer i març vam començar l’epoca de plantació i sembra amb el peu esquerre, moltes sembrades sense germinar, la terra molla sense poder-la treballar bé  i altres imprevistos propis de l’època. Per sort, no podia durar molt més  i amb el bon temps de les darreres  setmanes d’abril, hem pogut plantar les patates i un bona quantitat de  diferents cultius que podrem començar a collir durant els propers mesos.
 
Aquest any hem plantat més cebes i patates per poder tenir ceba seca i patata per guardar de cara a la tardor i hivern perquè l’any passat vam plantar poc i se’ns va acabar ràpidament.
També ens hem atrevit a  plantar carbassó i cogombre una mica abans d’hora per veure si hi ha sort i ens pot arribar una mica abans que l’any passat.
 
Ja tenim fet el planter de carbasses i la setmana vinent tenim previst plantar les primeres tomaqueres, albergínies, pebroteres i melons.
A diferencia de la ceba i la patata, aquest any hem decidit plantar menys quantitat d’aquests cultius perquè per la nostra situació climàtica, els primers fruits arriben a finals de juliol i estan en plena producció al mes d’agost quan les nostres ventes disminueixen molt. Per aquestes raons ens hem contingut i encara que ens costa, concentrarem les nostres forces i l’espai en plantar molt més cultius per la tardor i hivern.
 
Amb la subvenció del Departament d’Agricultura que ens han concedit, invertirem en un hivernacle i la primavera de l’any vinent  intentarem avançar aquests cultius, a veure que tal…. De moment el que més ens preocupa es escollir un bon lloc a l’hort  perquè aquí quan bufa el vent, us prometo que bufa amb ganes i no volem que sorti volant a la primera ventada.
 
Un altre tema que ens il.lusiona és que d’aquí a poc ja tindrem logo i nou material de difusió. La Clara ja ens ha ensenyat les diferents propostes que ha dissenyat i la veritat és que ens agraden molt, és un artista esta chica…
Ara tenim que decidir-nos i que la Clara acabi de donar-li forma i aviat us ho podrem ensenyar. 

 

 

Gaudiu de la Primavera!!!!