Juny 2014

 Previsió Cistelles Juny 2014

 

4-5/6/14 11-12/6/14 18-19/6/14 25-26/6/14
1 kg Tomàquet (Bioiris-Tarragona-Xarxeta) 1 kg Tomàquet (Bioiris-Tarragona-Xarxeta) 1 Kg Patata (Cal Elies-Argentona-Xarxeta)  1 Manat Ceba tendra
1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó
1 Manat Bledes 1 Manat Bledes 1/2 Kg mongeta tendra 1/2 Kg mongeta tendra
Enciam
Enciam
Enciam
Enciam
ceba semi seca Fonoll i col i rave morat
1 Manat Bledes 1 Manat Pastanaga
1 Kg cogombre (Bioiris-Tarragona-Xarxeta)?? o 1 Manat Pastanaga
1/2 kg mongeta tendra (3 Quarteres- Cabrera-Xarxeta) 1 kg Tomàquet (Bioiris-Tarragona-Xarxeta) 1 manat Remolatxa

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

 

 

 

 

Les Cistelles de juny

 

Aquest mes ens acomiadem de les faves i els alls tendres i  arriben alguns dels esperats fruits d'estiu. Algun  com el carbassó serà de la nostra producció perquè  l'hem pogut fer a l'hivernacle i avançar una mica la primera collita. D'altres, com el tomàquet i el cogombre, els comprarem als nostres companys de Bioiris (Tarragona)  fins que arribin els nostres.

Portem alguna setmana sense espàrrecs. Els de Elohim ens han explicat que el mal temps ha fet que paresin de crèixer, però amb el bon temps dels últims dies tornaran a tenir i els posarem a les cistelles dues setmanes abans de que finalitzi la temporada.

Un altre novetat esperada són les mongetes tendres que suposem (creuem els dits....) us podrem començar a servir les dues últimes setmanes de mes al igual que la pastanaga nova que va creixent.

   

Les mongeteres de l'hivernacle ja estan en flor                 La pastanaga nova va creixent i ja li queda menys
 

Al igual que el mes passat, trobareu a la cistella un enciam cada setmana perquè pugueu fer unes bones amanides. Primer les fulles de roure, després les maravelles i més endavant les fulles de roure vermell.

   

Enciam fulla de roure verd                            Enciam maravella                                      Enciam fulla de roure vermell 
 

Últimament us hem posat moltes fulles com la rúcula o la mostassa japonessa com a producte extra a la cistella. Aquestes estaban a punt per collir al igual que els enciams i hem decidit aprofitar-los perquè pugueu fer amanides més variades.

La segona setmana de mes trobareu un fonoll i un col i rave morat com un producte de la cistella.  Com són verdures petites i no les vostres preferides, hem optat per posar un fonoll + col i rave en comptes de 2 de cada. Són tan maques i li donen un toque de color a la cistella!! i segur que són super sanes. Doneu-lis una oportunitat!!!!

  

 Fonoll                                                                                Col i rave
 

De bledes tenim previst posar les dues primeres setmanes de mes. La veritat és que portem un mes de maig on les bledes no han crescut massa i les hem pogut posar a les cistelles molt meny del que teníem previst. Esperem que aquestes dues primeres setmanes de juny ja estiguin a punt.

Per últim, de ceba també estem posant molt poqueta els darrers mesos. Aquest any no ens està anant gens bé i encare no hem pogut collir ni una ceba tendra de la que vam plantar fa mesos. No han crescut gens i les fulles ja estan totes pansides. Així que collirem el que hi hagi sense fulla i la posarem com a ceba semi-seca a les cistelles de la primer setmana.

Els últims mesos hem posat molta patata a les cistelles perquè és un producte que casi tothom fa servir habitualment i és relativament fàcil de trobar en una época on hi ha poca varietat, però aquest mes de maig en principi només tenim previst posar-la a una de les cistelles a excepció que alguna de les verdures que tenim previstes ens falli o que ens demaneu algun canvi per patata.

I les receptes de Macroseny d'aquest mes de juny: macroseny.jimdo.com/2014/05/29/l-estiu-que-se-ns-apropa/

 

I a l'hort  

 

El mes de maig ha sigut força fresquet i plujós i això ha fet que els cultius de primavera anessin més lents de l'esperat per aquesta època. Maig sol ser un mes difícil a Can Prat perquè a diferència d'altres companys de la Xarxeta que es troben en zones amb climes més suaus, els nostres cultius  a la primavera, no acaben d'agafar un bon ritme de creixement.

Una raó pot ser la temperatura, no és molt alta, la terra no s'escalfa el suficient i els microorganismes no treballen a gust per descomposar la materia orgànìca del sòl i passar els nutrients  a les plantes.

Un altre raó pot ser la falta de "chicha" al sòl. Potser tindríem que incorporar més materia orgànica. Per treure'ns el dubte, properament tenim previst demanar anàlisis de sòl de les nostres terres. El coneixement del sòl amb el que treballes, és primordial per poder actuar en funció, mantenir la seva fertilitat i obtenir unes bones collites.

 

Els cultius de primavera que estem començant a collir
 

Les patates s'estan posant molt guapes i ja les tenim calçades i desherbades. Hem d'estar atents com cada any amb l'escarbat de la patata que li agrada menjar-se les fulles. Ja hem vist els primers!!! Aquest any havíem sebrat lli al costat de les patates perquè hi han estudis que indiquen que repel l'escarbat però se'ns ha omplert una mica d'herba i segurament l'haurem de treure abans de verure els resultats.... l'any vinent ho tornarem a probar.

 

   

El nostre patatar                                                                         El lli acompanyant a les patates
 

També tenim tota la ceba plantada i  ben neta d'herbes. Aquest any hem apostat per plantar més ceba seca per les nostres cistelles i per vendre a altres companys de la Xarxeta. Haurem d'estar molt al cas i no cometre errors perquè quan fas un cultiu en més quantitat les pèrdues poden ser molt més grans.

 
Varies parcel.les de ceba seca per guardar
  

Ja tenim plantats els cultius d'estiu de l'exterior: tomàquets, carbassons, cogombres i carbasses. Aquest any hem decidit fer només tomàquet de pera rastrer perquè  no necessita canya i ens estalviarem molta feina i no plantarem ni pebrot ni albergínia. Aquests cultius necessiten molta calor per fer una bona producció i a Can Prat arriben molt tard i a plena època de vacances. Després de varius anys de molta dedicació i hores per tenir cura d'aquests cultius i no poder-los aprofitar, hem decidit comprar el que necessitem per les cistelles a altres companys.

Hem fet la majoria d'aquests cultius sobre una malla antiherba per estalviar-nos temps de desherbatge perquè són cultius llargs i difícils de desherbar quan creixen.

 

tomaqueres amb la malla antiherba                                               la planta de cogombre
 
 
Aprofitant recursos de la finca: Com tenim molta Consolda i ara està florida i no la podem aprofitar per fer purí, l' hem tallat i aprofitat per alcotxar alguns cultius i evitar que creixin les males herbes.
És una planta amb moltes propietats beneficioses i creiem que a part de servir-nos perquè no creixi l'herba, farà que millori la fertilitat del sòl.
 
 
    
La Consolda florida                                                               Tallant la Consolda  
                                                            
  
  Acoltxat de Consolda
 
 

L'hivernacle està que se sale. No hi ha punt de comparació amb l'exterior. Els carbassons s'han fet enormes i ara comencen a estar en producció. Les mongeteres ja han fet les primeres flors i els tomaqueres que vam plantar a l'hivernacle estan molt més grans que a l'exterior i tenim la il.lusió de poder collir els primers tomàquets durant el mes de juliol.

             

Carbassó de l'exterior                                                                    Carbassó a l'hivernacle
 
 

 

Les tomqueres de l'hivernacle amb els primers tomàquets                                       Les mongeteres
 
Però a l'hivernacle no és tot flors i violes, també tenim algun problemilla com els fongs deguts a les altes temperatures i humitat
 

L'oïdi, un fong que ataca als carbassons de l'hivernacle

 

Un altre problema que ens estem trobant a l'hivernacle és la dificicultat perquè els insectes polinitzin les flors i puguem obtenir els fruits. No totes les plantes necessiten als insectes per fer aquesta feina però hi ha unes quantes que sí. I aquest és el cas del carbassó. Per poder atreure als insectes dins de l'hivernacle, hem plantat plantes aromàtiques i flors.

 

        

 flors i aromàtiques per atreure als insectes dins de l'hivernacle.          Abella agafant el pol.len d'una flor de carbassó

 I alguna foto més....

  

  Facelia, aquesta flor que ens encanta al costat d'unes cebes      Porros i cebes en flor de les que guardarem la llavor