Juny 2013

Previsió Cistelles Juny

5-6/6/13 12-13/6/13 19-20/6/13 26-27/6/13
1 manat Pastanaga (L'Arc de la Natura-Argentona-Xarxeta) 1 Manat Bledes 1 Manat Bledes 1 Manat Bledes
1 Enciam  1 Enciam 1 Enciam 1 Enciam
1 kg cogombre (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) 1 Manat de remolatxa (La Nansa-Cabrera-Xarxeta) 1 Manat ceba tendra 1 Manat ceba tendra
1 Kg tomàquet (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) 1 Kg tomàquet (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) 1 Kg carbassó (Els Calamari-Sta. Eulàlia de Ronçana-Xarxeta) 1 Kg carbassó
1 Bròquil verd (La Nansa-Cabrera de Mar-Xarxeta) 1 Kg carbassó (La Nansa-Cabrera-Xarxeta) o 1 Manat ceba tendra??? 1 Kg tomàquet (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) ??
1 Kg Patata (Cal Rosset-Baix Llobregat-Xarxeta) 1 Kg Patata (Cal Rosset-Baix Llobregat-Xarxeta) 1 Kg Patata (Cal Rosset-Baix Llobregat-Xarxeta) ??

 

Les Cistelles de juny

 

Aquesta primavera està passant sense fer-se notar i tenim la sensació d’estar encara a la tardor. El mal temps no ens ha donat tregua ni a nosaltres ni als cultius i  ha fet endarrerir moltes de les collites que ja hauríem de tenir. Les plantes sense la caloreta creixen molt a poc a poc i per això el contingut de les cistelles d’aquest mes és una mica incert. En comptes de fer previsions que després no podrem complir hem decidit deixar en blanc els productes que encare no sabem quins seran. Setmana a setmana l’aniré actualitzat perquè pugueu saber que trobareu a les cistelles i demanar algun canvi si el necessiteu.
 
El que si sabem que hi haurà a  les cistelles dels nostre hort seran les cebes tendres, enciams, bledes i potser la ultima setmana  remolatxa.
 
Els carbassons no trigaran en venir però no podem assegurar per quina setmana els podrem començar a posar a la cistella.  La resta de fruits d’estiu, com el tomàquet, pebrot, albergínia,.. encare trigaran més en venir però tenim la sort de que altres companys de la Xarxeta estan en climes més càlids i els podrem començar a incloure a la cistella.
 
La fruita... doncs fa setmanes que anem darrere de les cireres i les dues darreres setmanes no ens van poder arribar perquè la pluja les feia malbé. Aquesta setmana sembla que tampoc han pogut arribar a temps. Suposo i espero que la segona de juny no hi haurà problema. De la resta de fruita d'estiu, us puc dir que hem parlat amb el productor i ens ha confirmat si tot va bé que ja ens podrà servir alguna fruita, prèssec o nectarina i pruna la última setmana de juny. Creuem els dits!!! Se que molts de vosaltres esteu esperant la fruita des de fa temps però aquest any la poma se'ns va acabar més aviat del compte i el fet que ja no oferim plàtan us deixa sense molta oferta. Ho sentim molt però la logística de la fruita és bastant complicadeta pel fet que comprem directament als productors. 
 
 

A l'hort

 
Aquest mes us volem ensenyar imatges de l’hort perquè us imagineu millor el que us anem explicant. Aquí van !!!
 
Les patates
 
 
Les patates van creixent molt guapes encare que ja hem enganxat algun que altre escarbat de la patata que van mossegant les fulles. De moment no farem cap tractament, només  anirem caçant manualment els que veiem però si veiem que la cosa es dispara haurem de tractar amb un producte autoritzat per l’agricultura ecològica si no volem tenir una mala collita. Ja veurem!!!!
 
L'escarbat de la patata
 
 
Les Patates les collirem a l’estiu. Aquest any hem plantat el doble que l’any passat i si va bé, l’any vinent provarem de fer dos plantades, una igual que aquesta i un altre més tardana aprofitant que estem en un lloc més frescal i que podem collir patates més tard que els nostres companys (alguna cosa ha de tenir de positiu estar a muntanya!!!.)
 
Els alls
 
Al costat de les patates, tenim els alls. Aquests ja no els collirem com a tendres com els que heu menjat durant  el maig perquè ja comencen a fer el bulb. Aquests els deixarem que es facin grans i al igual que les patates els collirem a l’estiu per guardar-los durant l’hivern. També estem apostant fort per aquest cultiu i l’intenció és vendre a alguns dels companys de la  Xarxeta.
 
Som conscients que a Can Prat la temporada favorable és més curta i ens hem d’adaptar, la idea és fer una gran diversitat de cultius però especialitzar-nos una mica en alguns cultius que vagin bé a les nostres condicions climàtiques.
 
La ceba 
 
 
 
Al març vam fer varies plantades de cebes i aquest mes ja podrem començar a posar-les a les cistelles. Ens hem adonat que en funció de la varietat, el creixement és molt diferent. Aquí veieu dos varietats plantades un mateix dia i podeu veure la diferencia de mida. Coses com aquestes ens passen sovint i anem aprenent a força d’entrebancs. També hem pogut comparar cebes del planteraire ecològic al que li comprem normalment  amb cebes d’un company de la xarxeta. Plantades el mateix dia. Les imatges parlen soles…..
 
 
Enciams, bles, remolatxes.....
 
Aquí teniu les parcel.les amb els enciams, bledes i remolatxes que anirem posant a les cistelles aquests propers mesos
Van creixent però amb la falta de solete van més a poc a poc del normal.
Amb els enciams estem tenint un problema molt serio.. Aquests conill del Montseny tenen molta gana i el nostre hort sembla molt conegut per la zona perquè no paren de menjar-se els nostres enciams. És una llàstima no poder fer enciam així que hem decidit comprar unes tanques per tancar alguna parcel.la i tenir els enciams protegits de la gana dels conills. Per una banda, bé perquè és un problema amb sol.lució però com no podem fer enciams sempre en la mateixa parcel.la, haurem de muntar i desmuntar la tanca  cada any i això implica més feina!!!!!
 
 
El carbassó i la mongeta van fent i seran els primer cultius d’estiu que podrem començar a collir. Els carbassons ja tenen flors i avui he vist el primer carbassonet. Ja queda menys!
 
 
En Jérôme clavant i lligant les canyes per les tomaqueres
 
Durant el mes de maig vam plantar les tomaqueres, pebrots, albergínies i cogombres. Aquest any la pluja i el fred ens ho ha dificultat una mica perquè  no podíem deixar la terra preparada en bon estat. Ara ja està fet i fins i tot hem posat les canyes a les tomaqueres. Aquí teniu al Jérôme despuntant, clavant i lligant canyes.
 
Els melons, pebrots i cogombres han patit molt el fred i hem tingut moltes baixes sobretot els melons, no ha quedat ni un viu!
 
la malla antiherba per les carbasses
 
Per fi també hem pogut plantar les carbasses, aquest any provarem amb una malla antiherba perquè les carbasses són rastreres i dificulta molt el desherbatge. Hi han molt tipus de plàstic antiherba, nosaltres no som fans d’aquest tipus de material perquè es trenca molt fàcilment i et trobes cada any amb molt plàstic que has de llençar, a part de que és molt fàcil que quedin trossos escampats pel camp. Provarem amb aquesta malla que és més resistent i que dura uns 3 anys. A veure que tal!
 
Durant aquest mes a part de la feina de tenir cura dels cultius i la feina setmanal de collir i preparar cistelles,  dedicarem molt de temps a fer moltes de les plantacions que collirem durant la tardor i l’hibern. A Can Prat no podem badar i hem de plantar aviadet sinó, no dona temps a que les plantes creixin el suficient abans del paron de l’hibern.
 
El racó de la consolda 
 
La Facelia
 
 
A l’hort també tenen el seu espai plantes que no són per menjar, tenim el racó de la consolda, una planta que volem cultivar en quantitat per fer purí que després farem servir a l’hort. Sembla ser que és molt polifacètica, entre altres coses va bé per fertilitzar però també com a complement alimentari pels animals. També tenim facelia, una planta molt mel·lífera que atrau els polinitzadors i que deixa la terra fineta i altres flors i aromàtiques per alegrar-nos la vista i l’olfacte i  per atreure insectes beneficiosos per l’horta.
 
Assemblea de la Xarxeta a Can Prat 
 
El mes de maig ha sigut completito, a part de la feina al camp i demés, van acollir una assemblea plenària de la Xarxeta a casa. Estem molt animats amb la feina que estem fent perquè encare que implica dedicació i esforç, és molt estimulant compartir amb altres companys i intentar fer coses conjuntes. Actualment entre d’altres coses, ens estem posant en serio amb la pàgina web que teníem abandonada per donar-nos mes visibilitat i estem participant amb un projecte de comparació de costos entre diferents circuits de comercialització (curt, directe….)