Juliol 2014

Contingut Cistelles Juliol 2014

 

2-3/7/14
9-10/7/14
16-17/7/14  23-24/7/14  30-31/7/14
Enciam 1 Kg Patates  Enciam Enciam Enciam
1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga  1 Manat Pastanaga
1 Manat Ceba Tendra 1 Manat Ceba Tendra
1 Manat Remolatxa 1 Manat ceba tendra ??
1/2 Kg Mongeta tendra Enciam  1 Manat Bledes 1/2 Kg Albergínia+ 1/2 pebrot??  1/2 Kg Albergínia+ 1/2 pebrot??
1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó o 1/2 Kg Mongeta tendra 1 Kg cogombre? 1 Kg cogombre  1 Kg cogombre
1 Manat Bledes 1 kg Tomàquet (Cal Marxant-Tarragona-Xarxeta) 1 Kg Tomàquet 1 Kg Tomàquet  1 Kg Tomàquet

 

 

L'hort al juliol

 

 

Aiii.. l'estiu... en aquesta època fa olor a vacances i ens entra una mica de moriña perquè és el mes més carregat de feina a l'hort i no podem estar pensant en desconectar.  És hora de plantar molts dels cultius que ens acompanyaran tot l'hivern com els porros, cols, brocolis, bròquils, pastanaga.... També  una última plantada de carbassons, cogombres i tomàquets a l'hivernacle per poder allargar una mica més la temporada de verdures d'estiu.

I ara és moment d'estar molt a sobre dels cultius, sobretot desherbant perquè les herbes creixen més que ràpid i és en aquest mes quan se'ns escapen una mica de les mans. Aquest any gràcies a fer servir malles antiherbes per les tomaqueres i cogombres ens ha permés alliberar temps per centrar-nos en altres cultius com la pastanaga que demanden molt de mimu en la seva primera etapa de germinació i creixement. 

                     

 

Les tomaqueres i cogombres sobre la malla antiherba
 

També hem notat una millora amb el programador de reg que hem estrenat aquest any. Encare que no hem pogut fer la instal.lació per totes les parcel.les,  reguem molt més regularment els cultius, molt important en aquests mesos de calor i amb molta menys dedicació.

I parlant de millores, fa uns mesos vam estrenar un carretó per collir que ens ha canviat la vida! almenys els dies de collita. Des de que el tenim, no ens hem de cansar fent mil viatges amb el carretó petit, sinó que en un sol viatge carreguem moltes més caixes i amb menys esforç. Tot són petits canvis però que el nostre cos agraeix en el dia a dia... i es que el tenim que cuidar perquè ens duri molt!!!!

La nova adquisició per la collita
 

Aquest mes de juliol collirem la patata. Aquests dies hem arrencat alguna planta per veure quina mida tenien les patates i la veritat és que no estan malament. L'experiment que vam fer sembrant lli entre el cultiu per repel.lir l'escarbat de la patata, no ha sortit massa bé. Se'ns va omplir d'herba però tot i així, aquest any no hi ha hagut molt escarbat. Si ha sigut degut al lli o a altre motiu, això no ho sabem....

Les carbasses, cogombres i tomàquets de l'exterior han crescut força i ja estan fent els primers fruits. En el cas de les carbasses hem pogut comparar les que estan amb malla antiherba amb les que no i realment a part de no tenir que treure l'herba, la malla fa un efecte d'escalfar el sòl que es nota en el creixement de les plantes. Mireu quina diferència!

Els primers cogombres i carbasses                                                               La diferència entre les carbasses sobre malla i sense

Les tomaqueres de l'hivernacle estan més avançades però els tomàquets es resisteixen a madurar. Cada dia anem a mirar amb il.lusió a veure si veiem els primers tons vermellosos però de moment res.. només mossegades dels ratolins...

Els tomàquets sense madurar i mossegats per ratolins
 

Portem varies setmanes collint mongeta tendra de l'hivernacle i suposem que continuarem collint una o com a molt dues setmanes  més. A partir d'aquí, tindrem un buit de mongetes durant algunes setmanes fins que arribin la nova tongada de l'exterior. Esperem que sigui abans de l'agost!! costa afinar el moment de plantar perquè quan s'acabi una plantada comencis a collir un altre.

La ceba que vam plantar a l'abril per collir-la a finals d'estiu com a ceba seca està ben guapa i l'herba controlada.

Les parcel.les amb tota la ceba per guardar
 

Fa alguna setmana que hem començat a collir la nova pastanaga i ja ha germinat les dues parcel.les més que vam sembrar al mes de juny. Durant el juliol, poc a poc i amb molta paciència, anirem netejant-la d'herba i encare sembrarem dues parcel.les més perquè no falti ni per les nostres cistelles ni pels companys de la Xarxeta.

De pastanaga en fem molta perquè és un cultiu que te molt bona sortida i es dona molt bé a Can Prat. La única cosa que ens preocupa és  el cuc del filferro. Aquest petit cuc ataca cultius d'arrel com les pastanagues i patates i les omple de forats i galeries negres.

Una de les poques coses que pots fer per evitar aquesta plaga és fer una bona rotació, es a dir, no plantar pastanaga en el mateix lloc durant 4 anys. Això en el nostre cas és una utopia perquè no tenim molt espai. Malgrat la finca de Can Prat te molta terra, no ens volen llogar un tros més.  Sempre la mateixa història.... posant pals a les rodes....

                                   
  

              

De lluny no es veu, només una fina capa verda, però si t'apropes, veus les pastanagues nascudes fa pocs dies