Juliol 2013

 Previsió Cistelles Juliol

 

3-4/7/13 10-11/7/13 17-18/7/13 24-25/7/13
1 manat Pastanaga o 1/2 kg de mongeta (Les 3 Quarteres-Cabrera-Xarxeta)  Mongeta tendra 1 Manat Ceba Tendra 1 Manat de Ceba Tendra
1 Enciam  1 Enciam Mongeta tendra 1 Kg Cogombre
1 kg Carbassó 1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó 1 Kg Carbassó
1/2 Kg tomàquet (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) + 1/2 Kg cogombre (El Rave Negre-Gallecs-Xarxeta) 1 Kg tomàquet (Bioiris-Riudecanyes-Xarxeta) 1 Kg Cogombre 1  Kg Tomàquet
1 Manat Bledes 1/2 Manat Bledes + 1/2 Kg Cogombre ?? 1/2 Kg Mongeta Tendra
1 Kg Patata (L'Arc de la Natura-Argentona-Xarxeta) 1 Manat Pastanaga o Remolatxa 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga

 

Les Cistelles de Juliol

 

El contingut de les cistelles d’aquest mes el tenim una mica més clar que el de mesos anteriors però  sempre queden alguns interrogants perquè costa preveure quan trigaran el cultius ha estar a punt per collir.
 
De moment sabem que les cistelles portaran cada setmana  carbassó ja que les plantes han començat a produir en quantitat i ja no pararan durant un temps. També que les dues, com a molt les tres primeres setmanes hi haurà bledes i enciam i després segurament haurem de descansar unes setmanes fins que arribin les properes plantades.
 
La patata tenim previst posar-la la primera setmana però és un producte que ens serveix de comodí. Es pot guardar i la podem incloure quan ens falla qualsevol altre producte, així que poder la trobareu en alguna altre cistella del mes.
 
De ceba en tenim molta però està una mica paradeta així que esperem a que facin el bulb més gran i en principi començarem a posar-la a partir de la segona o tercera setmana. El mateix pasa amb la nova sembrada de pastanaga que està casi a punt però li queda una miqueta i la trobareu a partir de la segona o tercera setmana.
 
Ja hem entrat a l’época dels fruits d’estiu i les nostres mongetes, tomàquets i cogombres ja estan fent flors i petits fruits. Encare haurem d’esperar a que es facin grans per collir-los, així que comptem amb la mongeta a partir de la segona o tercera setmana, i amb el cogombre i el tomàquet la tercera o la quarta. De totes formes com hem fet fins ara us posarem els fruits d’altres companys de la Xarxeta fins que no estiguin a punt els nostres.
 
Per fi arriba la fruita d’estiu !!! Ja era hora. Portem uns quants mesos oferint-vos molt poca fruita, però a partir de la setmana vinent podrem començar a oferir-vos préssec, pruna i nectarina de Fraga de manera regular. 

 

 

I a l'Hort de Can Prat....

 

Al mes de juny per fi hem pogut gaudir d’ algun dia amb temperatures altes i això ha fet que els cultius hagin crescut i començat a fer els seus primers fruits.

 
 

  

Les tomaqueres desbrotades i lligades                                        Els girasols entre les tomaqueres i els cogombres

 

  

Els primers carbassons                                                      Els primers tomàquets
 

  

Les primeres flors i mongetes                                              La tomaquera en flor
 
 
Encare que estem en ple estiu, nosaltres ja tenim el cap a l’hivern i el mes de juny l’hem dedicat a plantar cultius  que collirem durant  la tardor-hivern:  api-raves, remolatxes, porros i algunes sembrades de pastanaga. La resta de l’estiu i sobretot aquest mes de juliol continuarem plantant més porros, enciams, escaroles… i les cols, col.liflors, brócolis i es que no volem que aquest hivern es faltin verduretes!!!! Que es fa molt llarg….
 
I que hem fet la resta de temps ? doncs sobretot desherbar. En aquesta època les herbes creixen tant o més ràpid que els cultius i has d’estar molt a sobre perquè no es desfasin. Aquest any estem contents perquè el tenim més controlat que altres anys per aquesta mateixa època. Una mostra de com ho fem:
 
Al motocultor que vam comprar amb la subvenció l’hem adaptat un ganivet per tallar les herbes i la veritat és que anem molt més ràpid que abans.
 
On és més delicat fem servir la bici aixada, una eina que utilitzàvem la major part del temps abans de tenir el motocultor.  Encare que és més agradable perquè vas al teu ritme i és molt lleugera, per un hort mitjanament gran no és factible fer-ho tot amb aquesta eina perquè és molt més lent.  
 

  

Desherbant amb el motocultor                                            Desherbant amb la bici aixada
 

Entre plantes fem servir el “xapo” va molt bé però acabes amb els ronyons una mica perjudicats….

Desherbant amb el xapo
 

I on no arribes amb les eines, fem servir la mà que és l’eina més precisa que hi ha però intentem fer-ho només quan no queda més remei perquè és molt lent i el temps passa volant!!!!!!

 

  

Desherbant les bledes a mà                                               Desherbant les pastanagues a mà
 

També hem estat molt a sobre d’algunes plagues. Aquest any hem tingut molt pugó. Ara ens està afectant sobretot les bledes, segurament haureu trobat més d’un a la cistella. Són molt petits, casi no es mouen o ho fan molt lentament i es col.loquen juntets fent colònies. Xuclen la saba de les plantes i per això les debiliten. Normalment les marietes i les seves larves els tenen a ratlla perquè poden menjar gran quantitat de pugons en poc temps. Aquesta vegada no hem tingut prou amb la seva ajuda i  hem hagut de tractar amb sabó potàssic.

 

  
Larva de marieta                                                               Marieta adulta
 
També hem patit  molt escarabat de la patata. Vam provar de recollir-los a mà però se’ns estava desmadrant i finalment hem hagut de tractar amb un producte autoritzat per l’Agricultura Eco. Aquest any hem posat moltes il.lusions en les nostres patates i no volem que fallin.
 
A més estem pulveritzant bastant amb purí d’ortiga i consolda per fertilitzar i prevenir plagues i malalties.
 

També hem fet una proba amb un macerat de brots de tomàquet que ens pot servir per tractar els barrinadors dels porros que també en tenim molts.

 

     

 Preparació de macerat de brots de tomaquera
 

La veritat és que ens agradaria tenir més temps per experimentar, aprendre més sobre els purins de plantes, sobre tota la quantitat d’insectes i altres invertebrats que veiem a l’hort i que tenen una funció primordial per la salut dels cultius, però el temps vola i sempre acabem prioritzant la part més pràctica de la producció. A veure si quan tinguem més dominat el maneig dels cultius podem dedicar-li més temps.

  

   

Abella i altres insectes en la flor de Facel.lia
                                                
A més de la feina al camp, estem participant en un projecte europeu que vol comparar a nivell global (costos econòmics, energètics, beneficis socials ...) els circuits de comercialització curts com el nostre i els convencionals. A nosaltres ens ha tocat recollir dades del cultiu de pastanaga i carbassa i ja hem començat a recopil.lar dades d’aquests cultius i del temps que dediquem a  preparar i distribuir les cistelles.
 
De tant en tant van sorgint feinetes inesperades. Les pluges d’aquest hivern van esborrar el camí que feia l’aigua fins al nostre canal i vam tenir que anar a reconstruir-lo fa uns mesos. Aquest mes hem hagut de tornar a acabar d’arregar-ho. La veritat és que treure sorra i pedres i reconstruir una barrera és una feina durilla però és un lloc tan bonic i salvatge que fins i tot vam gaudir.

 

Treballant a la riera