Gener 2016

 

Previsió contingut cistelles Gener 2016 

7/1/16 13/1/16 20/1/16 27/1/16
1 Kg Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)  1 Kg Faves (Baix Llobregat-Xarxeta)(setmanals) o 1 kg Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals)
1 Kg Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(setmanals) o 1 kg Faves (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals)
1 kg Faves (Baix Llobregat-Xarxeta) o 1 kg carxofa???
Brocoli (Baix Llobregat-Xarxeta) Col (setmanals) o Brocoli (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals) Brocoli, bròquil o col.liflor (Baix Llobregat-Xarxeta) (setmanals) o Col (quinzenals)
Col
1 Manat Porros
1 Kg ceba (setmanals) o 1 manat porros (quinzenals) 1 Manat Porro (setmanals) o pack caldo (nap+xirivia+api-rave) (quinzenals) 1 kg ceba (Trebole-Huesca)

1 Manat Espinacs

1 Manat Bledes (setmanals) o Enciam (quinzenals) conserva tomàquet
Carbassa (setmanals) o pack caldo (nap+xirivia+api-rave) (quinzenals)
Remolatxa
800 gr Pastanaga
1 Enciam (setmanals) o pastanaga (quinzenals) 1 Manat Bledes
1 Enciam (Vallès-Xarxeta)
1 Carbassa
Pack caldo (nap+xirixia+api-rave) (setmanals) o Carbassa (quinzenals)
1 kg patata (Cal Puxica-Gòsol) o conserva de tomàquet o remolatxa o Enciam (quinzenals)

Els productes en negreta són d'altres productors ecològics

 

 

Les cistelles de gener

 
Les primeres cistelles de l'any portaran les primeres carxofes i faves. Al Vallès no està fent gaire fred però al Baix Llobregat van en samarreta i aquests cultius s'estan avançant més del normal, així que ho aprofitarem per variar més el contingut de la cistella.
 
Veureu que seguim diferenciant dos tipus de cistelles. Les setmanals i les quinzenals per aconseguir el màxim de varietat possible. De totes formes, ja sabeu, preferim que ens demaneu canvis en el contingut si així d'adapta més als vostres gustos o necessitats, això sí, amb una mica de temps per poder organitzar-nos.
 
Els nostre hort es va buidant després de tots aquests mesos de collita. Hem acabat casi totes les escaroles i tots els brocolis, bròquils i col.liflors perquè amb el bon temps les diferents plantades que vam fer per passar l'hivern ens han arribat a l'hora. Però, encare ens queden moltes cols i tots els cultius d'arrel com la pastanaga, xirivia, nap, api-rave i molt de porro. A més, ja està a punt la primera plantada d'espinacs i bledes de l'hivernacle.
 
La resta de productes per completar la cistella seran d'altres productors ecològics. La patata de Cal puxica de Gòsol, la ceba seca de Trebole de Huesca i tots els altres cultius com les carxofes, faves, bròquils... enciams vindran dels nostres companys de la Xarxeta del Baix Llobregat.
 
 

Comença un nou any

 
El mes de desembre ha pasat sense que ens adonem. Malgrat que aquest nadal no hem fet vacances com altres anys i hem servit totes les setmanes, amb els dies festius, hem baixat el ritme.
 
Com cada any en aquestes dates, fem una mica de valoració de l'any i com sempre, ens fem milers de propòsits per l'any que entra.
 
El 2015 a excepció de la ventada que va desmontar l'hivernacle, no ens ha tractat malament. Considerem que anem millorant i aprenent amb el pas del temps i les experiències bones i no tan bones que hem anat visquent durant aquests 8 anys que te Verdulea. 
 
A nivell productiu, hem après a anar més al gra, centran-nos en cultius que més o menys dominem  i hem deixat altres que no funcionen per la situació de la finca. Gràcies a això, hem pogut concentrar les energies en els cultius més adaptats a la nostra finca. Malgrat això, continuem tenint pèrdues de collites per manca de  coneixements  i per la dificultat de gestionar la gran diversitat de cultius que fem. En aquest sentit ens estem plantejant quan es pugui econòmicament, demanar assessorament a algún tècnic.
 
També hem après a ser més eficients, un tema que al Jèrôme el preocupa bastant. De fet, és cert que per poder sortir endavant econòmicament, has d'inventar-te el que sigui per ser el màxim eficient, tenint en compte que estem molt poc mecanitzats i que moltes de les feines les fem de manera manual.
 
A nivell comercialització, ens anem mantenint i hem diversificat una mica els canals de comercialització. Continuem amb les cooperatives de consum, les cistelles  a Barcelona i actualment fem repartiment a domicili per la nostra zona. També venem a alguna botiga i hem començat a proveïr al menjador escolar de Gualba, encare que de moment de manera simbólica. D'altra banda, de juliol a desembre, el 50% dels nostres ingressos provenen de les ventes que fem a altres productors ecològics de la Xarxeta i del Montseny.
 
A mig termini, sembla que s'estan obrint noves possibilitats ja sigui de ventes a nous grups de consum de la zona,  un projecte de menjadors escolars a Barcelona i una parada de mercat conjunta amb altres productors de la Xarxeta però tot això està per veure i per treballar durant aquest 2016.
 
El fet d'haver diversificat els canals de comercialització ha complicat la feina de logística, organització i de gestió de comandes,  cobraments, etc. així que en aquest sentit hem de millorar moltíssim i vaja, comprar una furgoneta gran, també quan es pugui!! i modernitzar-nos a nivell informàtic.
 
Aquest 2016 serà un any de transició, l'últim a Can Prat, ja que haurem de marxar la tardor vinent.
Aquest tema també ens ocupa temps per buscar noves finques, per reflexionar i planificar bé el canvi i fer-ho el millor possible.
 
Costa viure el moment i estar present al 100% sabent que d'aquí a un any estarem en un altre lloc. No pots evitar fugir amb el pensament cap al futur però tenim clar que haurem de centrar-nos durant els propers mesos en planificar i organitzar bé les plantacions de la primavera i l'estiu vinent perquè són claus en la nostra sostenibilitat del projecte.