Febrer 2016

 

Previsió contingut cistelles Febrer 2016 

2/2/16 9/2/16 16/2/16 23/2/16
1 Kg Faves (Baix Llobregat-Xarxeta)(setmanals) o 1 kg Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals)
 
Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)
Espinacs Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)
Brocoli (Baix Llobregat-Xarxeta) bròquil romanesco (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals) col (setmanals) o broquil (Baix Llobregat-Xarxeta) Pack caldo (nap+xirivia+api-rave) o Enciam??
1 Manat Porros
1 Kg ceba (setmanals) o 1 manat porros (quinzenals) 1 Manat Porro (setmanals) o 1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta) 1 kg ceba (Trebole-Huesca) (setmanal) o conserva de tomàquet (quinzenals)

Pastanaga(setmanals) o Bledes(quinzenals)

1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta) Faves (Baix Llobregat-Xarxeta) o Conserva tomàquet(quinzenals)
Carbassa (setmanals) o 1 kg Patata (Cal Puxica-Gòsol)(quinzenals)
Remolatxa (setmanals) o Patata (Cal Puxica-Gòsol) (quinzenals)
Conserva de tomàquet (setmanals) o Remolatxa (quinzenals) 1 kg Patata (Cal Puxica-Gòsol)(setmanals)  1 Manat Bledes
1 Enciam (Baix Llobregat-Xarxeta)
1 Carbassa
còctel per amanida (Maria Rierra-Palafolls) (setmanals) o Carbassa (quinzenals)
1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta)

Els productes en negreta són d'altres productors ecològics

 

 

 

 

Les cistelles de febrer

 

El contingut de les cistelles de febrer és molt similar a les del mes passat:  Carxofa, faves, brocoli, enciam dels companys del Baix Llobregat i  cols, porros, bledes, espinacs, remolatxa, pack pel caldo, carbassa i conserva de tomàquet del nostre hort.

Després de 8 mesos de collir pastanaga sense parar, ara sí que ja les hem liquidat, així que a partir de la segona setmana de febrer, les pastanagues que trobareu a la cistella seran d'un company de la Xarxeta de l'Empordà. 

També trobareu alguna setmana la patata de Cal Puxica de Gòsol i la ceba seca de Trebole de Zaragoza. Dos productors externs a la Xarxeta que fan aquests cultius en molta quantitat i qualitat i amb els que mantenim una relació des de fa anys.
 
 

L'hivern està passant de puntetes

 

Sembla que el fred no ha acabat d'arrivar i a excepció d'alguna gelada no molt forta, l'hivern està passant sense casi adornar-nos.

Recordo altres hiverns, amb les mans gelades els dies de collita. Per una banda s'agraeix, la veritat, però sempre és inquietant, veure com el clima és tant impredecible. El fred juga el seu paper en tot aquest ecosistema tan complexe com per exemple, mantenir a raia a més d'una plaga.  A més,  la pluja i la neu sempre van bé per no tenir sorpreses desagradables durant els mesos més secs.

Malgrat tot això, els hortelans sempre agraïm un clima suau a excepció de quan això fa que arribin les produccions abans de l'esperat. Aquest no ha sigut el nostre cas pel tipus de verdura que tenim en aquesta època a l'hort.

 

S'apropa la nova temporada de plantació

 

Comença a  apropar-se la nova temporada de plantació. Ja tenim gran part de l'hort d'hivern buit. A part de les faves, els alls i les cebes que collirem a la primavera i que van creixent poc a poc, només ens queden algunes cols i les verdures d'arrel. D'aquí a poc treballarem la terra per deixar-la a punt per les noves plantacions que començaran al mes de març.

Ja hem fet les primeres comandes de llavors i estem planificant el que serà el nou hort del 2016. És moment de decidir on anirà cada cultiu i les quantitats que plantarem. Les quantitats més o menys les tenim ja bastant fixades, encare que estem a l'espera de saber quins cultius i en quina quantitat ens encarregaran els companys de la xarxeta per la propera temporada.

També ens arribarà aviat la comanda de compost d'ovella que fem servir per fertilitzar la terra.

 

Preparació de les primeres plantes medicinals

 

Estem aprofitant també aquests últims mesos tranquils per preparar les primeres plantes medicinals que vam collir i assecar aquest estiu. Això ens ha portat força temps, ja que cada planta es prepara de manera diferent i ens falta pràctica. De moment no tenim molta varietat, però per ser el primer any, estem contents. Tenim melissa, poliol, farigola, menta, stevia i lavanda i a partir d'aquest mes les podreu encarregar al nostre catàleg. De cara a l'estiu vinent tenim previst tenir molta més varietat i poder preparar també alguna barreja.

 

Presentació del Sistema Participatiu de Garantia de la Xarxeta. Diumenge 14 de febrer

 

Aquest mes de febrer serà un mes important per la Xarxeta ja que presentem el nostre Sistema Participatiu de Garantia (SPG).

Ja sé que te un nom molt raret però simplement és un sistema que hem ideat entre tots per garantir que els integrants de la Xarxeta complim amb uns criteris que ens hem compromès a respectar.

Alguns criteris són els mateixos que els que es garanteixen amb el segell ecològic, però també te en compte entre d'altres, la venta local i en circuits curts, respectar l'estacionalitat i la diversitat de cultius, una relació de confiança i transparència amb els consumidors.

A més, els productors participem de manera activa i ens serveix com a una eina d'aprenentatge amb la que ens avaluem, detectem els nostres punts febles i ens permet buscar sol.lucions col.ectives a aquests problemes.

Tot això sona molt bé, però el camí no ha sigut fàcil. El procés el vam començar al 2009. Hem fet molta feina, però han anat sorgint dificultats a l'hora de portar-ho a la pràctica i som conscients que queda molt per aprendre i millorar.

Després de tot aquest temps, creiem que ja és moment de compartir la feina feta amb els nostres consumidors per explicar què és, el per què? com ho hem fet i el moment en el que ens trobem actualment.

Us esperem!!!