Febrer 2014

 Previsió Cistelles Febrer 2014

 

5-6/2/14 12-13/2/14 19-20/2/14 26-27/2/14
Col Llombarda Col.i.flor (Terra i Xufa-València)
Col.i.flor (Cal Rosset-Baix Llobregat)
Col verda
1 Manat Porro 1 Manat Calçot 1 Manat Calçot 1 Manat Porro
1 Conserva Tomàquet Carbassa Carbassa 1 Manat Espinacs o Bledes
1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol)
1 Kg Carxofa (Terra i Xufa- València) 1 Kg Carxofa (Terra i Xufa- València) 1 Manat Pastanaga
1 Fonoll (Maria Riera-Palafolls) 1 Manat Nap Negre 1  Bledes (Maria Riera-Palafolls) Enciam
Còctel fulles rúcula i mostassa japonesa (Maria Riera-Palafolls) 1 Manat Pastanaga 1 Api-Rave 1 Kg Patata (Cal Puxica- Gòsol)
 

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

Les cistelles de febrer

Els mesos van passant i poc a poc anem buidant l’hort dels cultius que vam plantar aquest estiu. En aquesta època, confeccionem les cistelles amb els productes que encare ens queden i els complementem amb els d’altres productors com és el cas de la patata, la carxofa i algunes novetats com la barreja de fulles de rúcula i mostassa japonesa i el fonoll.

Encare tenim a l’hort cols verdes i llombardes que provarem aquest mes per primera vegada. També tenim algo de Brocoli, molts porros i pastanaga, api-raves i naps negres,  a final de mes arribaran les noves bledes, espinacs i enciams de l’hivernacle i guardadetes tenim les carbasses i les conserves de tomàquet

Ja podeu consultar el contingut de les cistelles de febrer i només comentar-vos alguna novetat com el fonoll i la barreja de fulles de rúcula i mostassa d’una productora ecològica de Palafolls i que trobareu a la primera cistella del mes. Un altre novetat són les nostres cols morades o llombardes.

El Fonoll és la primera vegada que el provarem. Si te una bona acollida  a les vostres cuines, el tornarem a posar i l’any vinent el cultivarem en petites quantitats per anar diversificant la cistella. L’Alf ens proposa una recepta amb fonoll i col llombarda, però es pot menjar també cru en amanida, saltejat o cuit al forn.

La barreja de fulles ja l’hem provat altres anys i la veritat és que va agradar força. Te un gust molt especial i potent però per acompanyar les amanides en petites quantitats està boníssim!.

Aquí us deixo l'enllaç amb les receptes de l'Alf: macroseny.jimdo.com/2014/02/01/energia-i-vitalitat-a-baixes-temperatures-eco-cistelles-de-verdulea-febrer-014/

 

L’hort

Aquí teniu unes quantes fotos per veure quin aspecte te l’hort en aquests mesos d’hivern. És una época amb un ritme més lent i ens podem encantar una mica més amb imatges tan boniques com quan baixem a l’hort i veiem com puja la boira de la Vall  fins a Can Prat.

L'hort te moltes parcel.les buides que estem treballant i adobant per acollir les noves plantades de l’any .

                                                          Pacel.les buides i a mig preparar per les noves plantades
 

Per mantenir la fertilitat de la terra, anem aportant materia orgànica de diferents orígens. De la pròpia finca fem servir els fems dels burros i aquest any aportarem també un compost que hem fet nosaltres mateixos amb restes d'esbarçer i falguera però com amb això no tenim suficient comprem compost d'ovella prensat.

compost d'ovella prensat                                                          compost de restes d'esbarçer i falguera 


A banda de collir, preparar cistelles i fer el reparto, són dies per endreçar l’hort, per fer petites feines que ens facilitin el dia a dia com instal.lar una estufa de llenya per no passar fred preparant les cistelles. També és moment per reflexionar i planificar bé les properes plantacions (Què, Quan, Quant i On ??) i encarar la nova temporada de plantades i bogeria que no trigarà en arribar i que durarà fins l’arribada de la tardor.

 

 

L'hort endreçat                                       Fent feinetes                            La nova estufa per no passar fred preparant les cistelles

Encare queden algunes parceles amb els cultius que vam plantar aquest estiu com els porros, els naps, les cols, les pastanagues i els api-raves, però amb alguns d’ells tenim algun problema fitosanitari. És el cas dels porros que encare que en tenim molts, estan afectats per una oruga que es dedica a fer galeries i a menjar-se el porro.

Teníem un altre parcel.la i la vam tenir que trinxar i la que ens queda l’anem aprofitant però a costa de dedicar-li molt de temps a treure les fulles afectades i deixar presentables els porros per les cistelles.

 

   

Encare ens queden porros, però...      atacats per la larba d'una papellona   La pupa de la papellona
  

Amb les pastanagues ens passa una mica el mateix, l'afectat un insecte que també fa galeries i hem de llençar  la meitat del que collim. És per això, que potser us podeu trovar alguna pastanaga amb alguna taca negra superficial.

També ara dediquem temps a informar-nos i trovar sol.lucions per superar aquests problemes de cara als propers cultius.

 


pastanaga atacada pel cuc del filferro o la mosca de la pastanaga??? a investigar!!!
 

El creixement de les plantes és casi inexistent, però es nota que algo s'està començant a moure i hi ha alguns nous cultius que van neixent com són els alls i les faves que collirem al mes d’abril o maig.

 

Els alls ja estan germinant                                                                                            i les faves!
 

I amb el clima privilegiat dels hivernacles, els cultius van creixent a bon ritme despreocupats de les gelades que pateixen els seus companys de l’exterior.

I ja tenim a punt l’altre hivernacle per tornar a plantar. S’ha d’aprofitar!!!!!

   

bledes, enciams i espinacs a l'hivernacle    les cebes tendres                                        l'altre hivernacle a punt per replantar