Desembre 2014

Previsió Cistelles Desembre 2014

 

3-4/12/14 10-11/12/14 17-18/12/14 24-25/12/14
1 Manat Bledes 
1 Manat Espinacs  o Bledes (cistelles quinzenals)
1 Manat Bledes  
1 kg Patata 1 kg Patata 1 kg Patata  
Enciam o Escarola Carbassa Xicoria (Escarola llisa)  
Col.liflor o Bróquil verd
Bróquil verd o romanesco
Conserva de tomàquet

1 Manat Porro 1 Kg Ceba seca
1 Manat Porro  
1 Manat Pastanaga Remolatxa+rave negre 1 Manat Pastanaga

Els producte en negreta són d'altres productors ecològics

 

                                            

Els rucs demanant la seva dosi de "mimo" diària

 

Uff! ja arribat el fred!, després d'aquests mesos de bon temps, costa una mica acostumar-se al nou panorama. Això, i la manca de vacances des de fa un any, ens està passant factura i  ens costa trobar la motivació per treballar a l'hort.

El temporal del darrer cap de setmana ho ha deixat tot ben moll però per sort a part de destrossar una mica el camí no ha fet grans destrosses, a diferència dels nostres companys de l'Empordà, que han quedat ben inundats...

L'hort està en "pause", esperant l'arribada de les primeres gelades que de moment no s'han deixat veure. Ara es veu una mica buit en comparació amb altres èpoques perquè anem collint i no replantem però encare tenim moltes arrels (pastanaga, remolatxa, rave negre, api rave), els primers calçots, tota la familía de crucíferes (cols, col.liflors, bróquils, brocolis, cols llombardes) i escaroles llises o xicories. I els alls i les faves ja han tret el cap de terra.

   

Col llombarda i col.liflor romanesco                  Escarola llisa                                              Els alls i les faves
 

Per sort també tenim les verdures de fulla com bledes i espinacs resguardades del fred a l'hivernacle. D'altre banda, ens està costant fer enciams a l'hivernacle perquè amb les altes temperatures i la humitat, hi ha un fong que las fulmina.

Enciams atacats per la podridura blanca.   La última plantada de bledes i espinacs.      La caputxina del hivernacle està preciosa.
 

Nosaltres, seguim amb la rutina del mes de novembre. Dilluns i dimarts per collir i preparar les comandes dels companys de la Xarxeta i dimecres i dijous per collir, preparar i repartir les cistelles i comandes dels nostres estimats consumidors. De fet, ens queda només el divendres per fer les feines pendents de l'hort. En aquesta època tenim la sensació de no avançar gaire i  ens preguntem com ho fem per fer tantes coses durant els mesos de voràgine de feina.... Misteri.

 

   

Collir, netejar, treure fulles i fer manats de pastanaga. 1 dia i mig de feina setmanal!
 

Els ànims no estan malament. Malgrat necessitem amb urgència un petit descans i desconnexió, anem fent. Sembla que localment el consum s'està animant una mica. Les dues cooperatives de consumidors de la zona,  Ecoteca de Llinars i La Cortera de Santa Maria de Palautordera, ens acompanyen en el viatge des de quasi vam començar i ens fan unes bones comandes setmanals, hem aconseguit algun cistellaire més (costa moltíssim) i hem començat a servir a La Cookesa Bio,  un espai on oferereixen menús per emportar i tallers de cuina i potser aviat a algun restaurant.

Per contra, a Barcelona estem perdent cistellaires i no aconseguim remuntar. L'objectiu de crear nous grups ho haurem de deixar com a propòsit per l'any nou perquè els mesos passen volant i ja no ens queda gas.

Durant els mesos d'hivern també aprofitem per fer feina amb la Xarxeta. Això passa per dedicar hores a reunions i fer els deures a casa. També hem començat a fer les primeres formacions que hem organitzat. De moment hem fet una de Plagues i malalties i una de gestió econòmica.

Aquest passat diumenge ens vam reunir per fer una valoració dels objectius i les accions que ens havíem proposat pel 2014 i millorar l'organització. Tots els productors que formem part d'aquest col.lectiu estem molt motivats perquè creiem que la Xarxeta te molt potencial per millorar la viabilitat dels diferents projectes que formem part però implica dedicar temps que ens costa encaixar en el dia a dia.