Desembre 2012

Cistelles Desembre 2012
5/12/12 12-13/12/12 19-20/12/12 2712/12

1 Kg Ceba seca

(La Bisbal de Falset)

1 manat Porro 1 manat Porros 1 Manat Porro
1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga 1 Manat Pastanaga
1 Carbassa Pot Conserva de Tomàquet 1 Carbassa Pot Conserva de Tomàquet

1 Manat Espinacs?

(Bioiris-Tarragona-Xarxeta)

¿?

1 Kg Carxofa

(Cal Rosset-St. Viçens dels Horts-Xarxeta)

¿?
 Col/Brocoli/Bròquil Col/Brocoli/Bròquil Col/Brocoli/Bròquil Col/Brocoli/Broquil
1 Manat Remolatxa Escarola/Rúcula 1 kg Patata (Mas Bellpuig-Taradell-Xarxeta) Escarola/Rúcula

 Els Productes en negreta són d'altres productors ecològics

 

Les Cistelles de Desembre

 

Durant aquest mes, per sort, la major part del contingut de les cistelles encare provindrà del nostre hort però a partir d’ara, amb l’arribada del fred, comencem a patir mancances d’algunes verdures i per tant inclourem algun producte d’altres productors de la Xarxeta o d’externs i així poder diversificar la cistella. Aquest és el cas dels Espinacs de Bioiris que trobareu a les cistelles aquesta primera setmana, la Carxofa de Cal Rosset de la tercera setmana, la Patata de Mas Bellpuig i potser algun altre producte que encare no hem pogut decidir.

 

Com hem anat fent des de fa un temps, inclourem 1 Manat Remolatxa un cop al mes perquè així no us canseu  i 1 Manat de Pastanaga setmanalment.

 

També trobareu 1 Manat de porros totes les setmanes a excepció de la primera setmana en la que variarem amb 1 Kg de Ceba seca.

 

Aquest mes, inclourem 1 Escarola Cabell d’Àngel o un Manat de Rúcula cada 15 dies en funció de l’estat del cultiu. D’enciams, però, no us podrem oferir perquè malgrat que tant l’Escarola com els enciams els tenim sota una manta tèrmica, aquests últims no han aguantat les últimes gelades i s’han fet malbé.

 

Com ja hem liquidat tot el tomàquet de penjar, a partir d’ara començareu a trobar  a algunes de les cistelles, Conserva de Tomàquet que vam fer aquest estiu i l’alternarem amb Carbassa Cacahuet o del Bon gust.

 

Respecte a les crucíferes, de  moment hem esgotat les nostres existències de bròquils, brocolís i col.liflors i és per això que fins que no estiguin a punt les següents plantades, trobareu Col més sovint que els darrers mesos. De totes formes, alguna setmana comprarem Brocolis o Col.liflors d’altres companys per diversificar la cistella.

 

 

Com està l’hort?

 

Amb l’arribada del fred, l’hort ha entrat en un estat de repòs, fins i tot les males herbes!! I la veritat és que es contagia….

Les plantes creixen molt poc i a partir d’ara comencem a tenir alguns disgustos típics de l’època per la pèrdua d’alguns cultius. Ens hem quedat sense bledes i espinacs, les gelades d’aquest mes se les han carregat.  Les escaroles i enciams que sí vam tapar amb manta tèrmica, han aguantat millor però els enciams també han quedat tocats i no els podrem aprofitar.

 

La eufòria dels mesos de tardor en el que crèiem que tindríem producció per gran part de l’hivern, s’està dissipant. Hem fet una mica de balanç i encare que en general és positiu perquè hem pogut confeccionar les cistelles dels darrers mesos amb els nostres productes, hem arribat a la conclusió que hem de millorar la planificació de la producció per poder tenir el màxim de diversitat per les condicions climàtiques de la finca.

En aquest sentit, ens hem adonat que a Can Prat haurem de sembrar i plantar una mica abans del que creiem convenient per donar més temps als cultius a créixer i fer-se guapus abans de l’arribada del fred.

 

Amb els porros, pastanagues, carbasses i cols, ens hem sortit prou bé i tindrem durant tot l’hivern. D’api-rave, ceba i remolatxa hauríem haver plantat en major quantitat..

 

Hem de planificar millor les plantades de brócolis, col.liflors i bròquils per evitar que arribin totes a l’hora. Això és justament el que ens ha passat. De la primera plantada que vam fer, els hem hagut de collir tots durant els mesos d’octubre i novembre i els que no hem collit s’han fet malbé o s’han espigat i ja no es poden aprofitar. És per això que fins que no estiguin a punt les següents plantades, només ens queda col per les cistelles i no podrem alternar-les amb altres crucíferes.

 

Les hortalisses de fulla com les bledes i els enciam són cultius que a l’hivern ens costarà d’aconseguir perquè en general, pateixen molt el fred. És per això que a la llarga estarem obligats a instal.lar un túnel si volem ser més autosuficients en aquests tipus de verdura.

 

 

Que hem fet?

 

A part de la feina de planificació per la propera temporada, hem fet també feina a l’hort. Ja tenim plantats els alls i les faves i fins i tot ja estan germinant.  Hem aportat els fems dels rucs a les parcel.les buides i com aquest no és suficient i de moment no disposem d’altre, hem comprat i aportat  compost fet a partir de fems d’ovelles.

 

També estem aprofitant aquesta època més tranquil·la per fer arreglos que anem deixant en èpoques de la voragine de feina: arreglar problemes amb el sistema de reg, desbrossar sota el pastor elèctric i l’hivernacle petit on fem el planter. Aquest el teníem abandonat des de el mes de juny i havien tornat a créixer les bardisses i la falguera.

 

Hem trasplantat les consoldes i les aromàtiques al que creiem que serà el seu lloc definitiu a l’hort. Les consoldes les fem servir per fer purin de consolda per fertilitzar les plantes  i les aromàtiques per donar una mica de biodiversitat a l’hort i alegrar-nos la vista i l’olfacte.

 

Com ja he pogut comprovar, també hem posat a punt la web, ara toca anar introduint més informacions sobre el projecte i acostumar-nos a la nova manera de treballar.

 

En el proper mes…

 

Aquest mes de desembre ens tocarà fer molta feina de despatx. Després de mesos d’espera, per fi hem rebut la concessió de l’ajut a la primera instal.lació de joves agricultors. Ara hem de fer les inversions a les que ens hem compromès en els propers 6 mesos, acabar d’entregar la documentació i posar-nos al dia en temes administratius.