Maig 2016

 

Previsió contingut cistelles Maig 2016 

6/5/16 11/5/16 18/5/16 25/5/16
1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda)(Setmanals) o 1 Kg Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(quinzenals)
 
Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)
1 Manat Pastanaga 1 kg carbassó
1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta)
1 Manat Bledes (setmanals) o 1 Manat Espinacs (quinzenals) 1 kg Carbassó 1 Kg Tomaquet (Bioiris- Tarragona) o 1/2 mongeta tendra
1 Enciam (Baix Llobregat-Xarxeta)
coctel (setmanals) o 1 Enciam (quinzenals)
Espinacs o bledes Enciam

1 Manat All tendre

1 Manat All tendre 1 Manat All tendre 1 Manat All tendre o patata
1 Kg Faves
1 Kg Faves
Enciam
 1 kg cogombre (Bioiris-Tarragona)
Espinac (Empordà-Xarxeta)(setmanals) o 1 Manat Bledes (quinzenals)
1 kg patata + 1 manat ravanet (setmanals) o conserva tomàquet
1 Kg Faves
1 kg Faves

Els productes en negreta són d'altres productors ecològics

 

 

 

 

 

 

Les Cistelles de Maig

 

Aquest mes, tinc ganes d'explicar-vos més cosetes sobre les cistelles perquè és la clau del nostre projecte i crec que és important que sapigueu el perquè del contingut de les cistelles:

Hem fet la previsió de les cistelles del mes, una mica al tuntun, o sigui, que segurament anirem fent canvis sobre la marxa.

Encare que tenim molts cultius plantats, el seu creixement és molt lent degut a aquest principi de primavera una mica fred i se'ns fa difícil saber quan podrem disposar d'ells. Els cultius dels que disposarem segur durant tot el mes són le nostres faves i alls tendres.

Sabem que potser esteu una mica cansats dels alls tendres, però ens costa no posar-los a la cistella tenint en compte que a principis de primavera no podem comptar amb molts cultius propis i a banda d'això, només podem gaudir d'ells durant dos mesos a l'any. A més, és una verdura bastant versàtil. A més de poder fer per exemple una truita d'alls tendres, també condimenta molts plats com fem amb l'all sec i la ceba. I per rematar, ara que coincideix amb les faves, és ideal per preparar faves a la catalana. De totes maneres, no dubteu en comentar-nos qualsevol canvi a la cistella si ho preferiu.

El mateix per les faves, al Baix Llobregat estan gaudint d'elles des de fa mesos però al Vallès és ara quan comencem a collir-les en quantitat. Les trobareu a la cistella cada setmana durant només el mes de maig i després desapareixeran fins l'any vinent. Però, si preferiu canviar-les per algun altre verdura, ens ho podeu comentar.

La ceba tendra que vam plantar al setembre del 2015, ha estat una fixe de les cistelles del mes d'abril però ara se'ns han acabat i durant algunes setmanes descansarem d'elles fins que vinguin les que vam plantar al mes de març (incògnita!!!). El que sí que tindrem serà ceba semi-seca. A a les cistelles no les posarem però si algú les trova a faltar, ens les pot demanar.

D'altra banda, les altres 2 verdures que sabem segur que anirem convinant cada setmana a les cistelles, seran les últimes carxofes de l'any del Baix LLobregat i els espàrrecs verds de Teruel.

També sabem que a partir de la segona setmana de maig, podem començar a comptar amb verdures d'estiu, a les que segurament, ja trobeu a faltar. Nostre seran els primers carbassons de l'hivernacle, però la resta vindrà de Tarragona, del nostre company Ramon de Bioiris. Començarem a incloure aquest mes algún dels seus productes com el cogombre, la mongeta i el gran esperat, el tomàquet!!!

 

 

Les carbassoneres han crescut molt ràpid a l'hivernacle i comencen a fer les primeres flors i carbassons
 

Ai, a vegades ens venen unes ganes d'anar a conrear a terres més càlides per poder-vos oferir aquestes verdures que tant us agraden, però bueno, almenys podem comptar amb altres companys als que aquestes ventes, els hi representa una bona sortida al seu producte.

De productes de conserva, com la patata o la nostra conserva de tomàquet, els anirem posant alguna setmana del mes. Dir-vos una cosa sobre la patata. Ens queden algunes de la collita del 2015, aquestes, ja una mica deshidratades, no com ens agradarien, però a partir de la segona quinzena ja seran noves de la primera collita de l'any del Baix Llobregat.

Amb la resta de productes, com les bledes, espinacs, enciams, tenim més interrogants, tot dependrà de la disponibilitat d'aquestes al nostre hort i de les combinacions que ens semblin més adequades cada setmana.

A La confecció de la cistella tenim en compte un munt de coses:

La disponibilitat de verdures del nostre hort i el seu punt de collita ( la majoria de les verdures no esperen a que ens vagi bé collir-les, fan el seu cicle i quan estan a punt, si no les volem perdre, les hem de collir, inclús, les de fruit com el tomàquet, el carbassó, les faves, mongetes, les hem de repasar cada setmana, sinó, la planta deixa de produir i els fruits ja no estan tan tendres i bons).

La disponibilitat de verdures d'altres productors. Prioritzem els productors amb els que compartim la Xarxeta i si no és possible, busquem altres productors, el més locals possible. Només en el cas que això no pot ser, fent servir les distribuïdores, cosa que preferim no fer perquè per una banda, no coneixem directament al productor ni sabem les condicions i per altre banda, el preu de compra és més elevat. Aquestes distribuïdores ofereixen tot tipus de verdures, de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol, moltes vegades, suposem que d'hivernacles forçats (amb calefacció) així com d'altres païssos sobretot en el cas de la fruita.

Nosaltres com ja sabeu, apostem pel consum local i de temporada i és per això que només comprem producte de temporada i el més local possible. Només comprem productes com els plàtans i els alvocats de zones més allunyades perquè a la nostra zona no es poden produïr. 

Els productes que es poden produir a la nostra zona (És un límit difícil de marcar, molt arbitrari, però per dir algo concret, seria la zona Nord-Est de la Península) no els comprem de més lluny. Sí comprem, per exemple, tomàquets, mongeta... de Tarragona per avanár i allargar la temporada, etc. però en canvi, no els adquirim  fora d'aquesta zona i fora de la seva època de cultiu.  .

Sabem que això requereix un esforç per part vostra, però creiem que és un element important per l'optimització energètica de la producció i comercialització, per la incidència que té en l'educació per a l'alimentació i del medi ambient.

També tenint en compte, perquè no dir-ho, el preu dels productes que comprem, per això anem convinant productes més cars com la carxofa o l'espàrrec.

Intentem també posar més sovint productes que creiem que us agraden més com la pastanaga, però, això ens costa perquè és molt personal i no podem encertar per tothom. Per això us agraïm que ens comenteu qualsevol canvi que preferiu fer a la cistella.

I per últim, també tenim en compte l'aspecte final de la cistella, aquest a vegades és el que més ens costa, intentem convinar productes que tenem poc volum com la patata, els espàrrecs, els alls tendres... amb productes de fulla que donen més volum. Això ho fem per evitar la sensació visual de que la cistella és pobre.

En definitiva, tot un art que estem aprenent i esperem fer cada cop millor en la mesura de les nostres possibilitats. 

 

L'hort

 

La phacelia amb l'hort al fons
 

Durant el mes d'abril hem plantat tot el que em pogut i l'hort es va omplint ràpidament. Quin goig!!! ara només falta que creixin!!! Hem fet varies plantades i sembrades de  bledes, cebes, enciams, remolatxes, col i raves, porro, mongeta, pastanaga, ravanets, rucula, espinacs i les patates.

 

L'hort comença a omplir-se                                              Les patates ja han germinat
 

Les primeres sembrades de l'any sempre els hi costa una mica i el resultat no és ideal degut a que la terra encare està una mica freda i les llavors no germinen bé. Les plantades van fent però el seu creixement és molt lent, almeny a casa nostra, on el sol no escalfa el suficient en aquesta època.

Les patates ja han nascut casi totes i ara toca desherbar-les i calçar-les quan deixi de ploure i la terra s'assequi. La primavera, te això, plou un dia si, un dia també i no podem treure les herbes en el seu moment òptim, sino que hem d'esperar i normalment això fa que després sigui molt més difícil i li tinguem que dedicar més temps.

El mateix passa amb la preparació de la terra per plantar. Per tenir-la a punt, ha d'estar ni molt seca ni molt humida, però aquest any ens hem avançat als aconteixements i hem deixat bona part de la terra preparada abans de la pluja.  Alguna cosa hem d'apendre amb els anys!!!!

L'únic que ens queda per plantar són les carbasses, els tomàquets, carbassons i cogombres a l'exterior. D'aquests dos últims ja tenim plantats una mica a l'hivernacle, però per plantar-los fora, preferim esperar, perquè encare que ja no hi hagin gelades, és una època on hi ha bastant risc de que agafin mildiu amb condicions de fred i humitat.

El planter de tomàquet que vam preparar a l'abril ja ha germinat i ara ens queda fer el planter de carbassa que plantarem a finals de maig.

  

El planter de tomàquet germinat                                       Planter d'aromàtiques a punt

Hem triturat i barrejat amb la terra l'adob en verd on d'aquí a un temps sembrarem les pastanagues per l'hivern.

I de moment, no se m'acut res més per explicar-vos. Només que aquest mes de maig està carregadet. Plantades, desherbades, fires, xerrades i trasllat de vivenda.. Ufffffff quin mes!!!!!!