Juny 2018

Comencem una nova etapa

 

Després de 6 anys cultivant les terres de Can prat, a Gualba, traslladem el nostre hort a unes nova finca. Malgrat que encare disposàvem d'un any més de lloguer, sabíem que el contracte no seria renovat perquè la finca estava en venta.

La recerca de noves terres ha sigut llarga i difícil. En realitat, hi han molt poques desocupades i els propietaris no estan molt oberts a llogar-les a gent que no coneixen, però finalment, ho hem aconseguit.

La nova finca es troba a Santa Agnès de Malanyanes al Municipi de la Roca del Vallès. El seu propietari tenia la intenció des de feia temps de posar en marxa un projecte productiu i educatiu entorn l'agricultura ecològica i ha decidit llogar-nos una part de les terrers per tirar endavant el nostre projecte.

La finca te una superfície de 8 ha i antigament es feia monocultiu d'enciam. Fa uns anys, la construcció de la línia de l'A VE, la va partir en dos i després de molts anys de no cultivar-se, el seu propietari les ha certificat en agricultura ecològica.

Per nosaltres, ha sigut un pas difícil perquè, després de 6 anys envoltats de boscos en ple Parc Natural del Montseny, ens ha costat una mica fer-nos a la idea del canvi d'entorn, però finalment hem apostat en millorar la part productiva i  creiem que en aquestes noves terres ho podem fer. A Can prat no teníem suficient espai i l'accés i el clima eren més durs. A Santa Agnès, tenim un bon accés, molta superfície i el clima una mica més suau.

No us ho havíem comunicat abans perquè la negociació va ser llarga i al mes de març tot es va precipitar i hem estat molt liats fent el trasllat.

Primer de tot, vam haver de traslladar el material i la maquinària i instal.lar una tanca elèctrica amb molts fils en tot el perímetre per protegir els cultius del senglar i dels abundants conills que hi ha a la zona.

 

 

    

     

 

El següent pas, va ser intentar organitzar i definir les parcel.les de l'hort i intentar marcar-les per poder fer les primeres plantades que començaven a córrer presa. 

      

Al ser un camp Sencer molt quadrat, hem pogut fer parcel.les idèntiques i separades totes per una banda verda.

S'havia de treballar la terra amb temps per que quedés a punt per fer les plantades el més aviat possible. Aquest tema ha sigut molt delicat  perquè és una terra molt argilosa i per tant difícil de treballar. Has d'esperar a que no estigui ni molt seca ni molt humida, sinó no queda fina i això no sempre és fàcil d'aconseguir.  Finalment, vam fer el que vam poder i vam plantar malgrat la terra no estava en molt bones condicions.

Per sort, el sistema de reg ja estava muntat almenys les tuberies principals, així que aquest pas ha sigut molt més fàcil del que ens esperàvem.

A corre cuita, vam fer la sembra de la patata i unes primeres plantades de primavera al mes de març que ara, després de dos mesos han crescut molt.  De moment, però, només hem pogut collir enciams, bledes i col i raves. Esperem que d'aquí a poc podrem collir més varietat.

 

       

 

   

 

  

 

 

    

 

El següent pas va ser instal.lar un petit hivernacle per poder fer planter 

 

i trasplantar algunes de les plantes aromàtiques i medicinals que teníem a Gualba. Hem trasplantat moltes plantes de consolda i hem dedicat un espai davant del petit hivernacle per plantes les aromàtiques, condimentaries i medicinals. 

   

   

 

També hem dedicat molt temps a encoixinar molts dels cultius que estaran variïs anys a l'hort o que són de cicle llarg com la consolda, les aromàtiques, medicinals, els espàrrecs i les carxofes. Aquest encoixinat consisteix en posar un material vegetal dins les línies de cultiu perquè entre altres coses no creixi l'herba. Aquest material és un triturat de palmera molt compostat.

 

 

 

Al maig vam plantar alguns cultius d'estiu com els tomàquets, pebrots, carabassons i albergínies. Alguns amb malla antiherba i altres amb el triturat de palmera per protegir-los de les herbes.

 

I per fi, vam poder portar els nostres estimats rucs que s'entan adaptant al nou lloc.

 

 

   

 

De moment estem en procés d'adaptació al nou lloc però molt engrescats i il.lusionats i amb ganes d'ensenyar-vos-ho en directe. Volíem fer unes portes Obertes abans de l'estiu però se'ns ha tirat el temps a sobre i com el mes de juny és un mes complicat, hem decidit deixar-ho per quan torneu de vacances al setembre.