Abril 2016

 

Previsió contingut cistelles Abril 2016 

6/4/16 13/4/16 20/4/16 27/4/16
1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda)
 
Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(setmanals) o 1 Manat Espàrrecs (Eloim-Calanda) (quinzenals)
1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda)
  (setmanals)  o Espinacs (quinzenals)
Carxofa (Baix Llobregat-Xarxeta)(setmanals) o 1 Manat Espàrrecs (Elohim-Calanda)(quinzenals)
1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta)
1 Manat Espinacs 1 Manat Pastanaga (Empordà-Xarxeta) 1 Manat Bledes
1 Manat Porros
1 Manat ceba tendra (setmanals) o 1 manat porros (quinzenals) 1 Manat ceba tendra 1 Manat ceba tendra

1 Manat All tendre

1 Manat All tendre 1 Manat All tendre 1 Manat All tendre
1 Kg Patata (Cal Puxica-Gòsol) (quinzenals)+rave daikon
Conserva de tomàquet 1 kg Patata (Cal Puxica-Gòsol)(setmanals) o Conserva tomàquet (quinzenals)
conserva tomàquet (setmanals) o 1 kg Patata (Cal Puxica-Gòsol)(quinzenals)
1 Enciam o Escarola (Baix Llobregat-Xarxeta)
 1 kg Faves (setmanals) o Carbassa?? o Enciam (Baix Llobregat-Xarxeta) (quinzenals)
1 Kg Faves
1 kg Faves

Els productes en negreta són d'altres productors ecològics

 

Les Cistelles d'abril

 

Podem dir que el gros de l'hivern ja ha passat i ara ens endinsem en una nova temporada.  Al nostre hort ja es comença a notar i només queden alguns reductes de l'hivern com els últims porros i  comencem a tenir les primeres collites de primavera com els alls i les cebes tendres que trobareu molt sovint a les cistelles durant aquesta època.

      

ceba tendra                                                                             all tendre
 

També començarem a collir les nostres primeres faves que anirem posant a la cistella durant un mes sinó ens dieu  el contrari i preferiu descansar alguna setmana per un altre verdura.

                                                   les primeres faves
 

La temporada de la carxofa també arriba a la seva fí, però comença la de l'espàrrec, així que els anireu trobant cada quinze dies. Aquests ens arriben de les terres de Calanda, de les mans de Elohim amb els que treballem fa anys.

Sembla que costarà a partir d'ara trobar escaroles, així que les fulles per fer l'amanida seran d'enciam, de moment del Baix Llobregat a l'espera que creixin les nostres, que per cert, em semblen que van més lentes del normal. Seran les ganes!

els primers enciams d'exterior
 

També posarem alguna setmana els nostres espinacs i bledes, de moment de l'hivernacle a l'espera que els primers espinacs de l'exterior estiguin a punt. De moment han germinat bastant bé!!!! que no sempre ho aconseguim...

el espinacs i bledes de les cistelles d'abril                         els primers espinacs d'exterior han germinats
 

De pastanaga, tindrem dues setmanes al mes, del nostre company de l' Empordà. Fa tres setmanes vam poder fer la primera sembrada de pastanaga de l'exterior i a l'hivernacle tindrem també una mica però no les tindrem a punt fins el maig o juny.l'

 

  

una sembrada de pastanaga a l'hivernacle per poder tenir una mica abans del juny
 

I ja que variïs de vosaltres ja es comença a impacientar pels fruits d'estiu com el tomàquet, mongeta, carabassó, dir-vos que ja tenim plantades les primeres plantes de carabassó i cogombre a l'hivernacle i les mongetes a l'exterior, però  que no arribaran fins al mes de juny. De totes formes, no us desespereu, no haureu d'esperar tant perquè el nostre company de Bioiris a Tarragona ens portarà al mes de maig les primeres mongetes, cogombres i tomàquets.

Els carabassons i cogombres de l'hivernacle
 

 

Abril a l'hort

 

Aquesta és un època meravellosa a l'hort, tot rebrota després d'estar en repòs durant l'hivern i s'omple de verd i flors.

el cebollí rebrotat                                   la menta amb les noves fulles                el ruibarbo creix ràpid                               

Les plantes medicinals han fet un gran estiron al igual que l'adob en verd i les faves que han florit  deixen anar el seu perfum superpenetrant.

la melissa                                                  la farigola                                            la lavanda, romaní i moltes més

 l'adob en verd ha crescut molt durant les últimes setmanes                                        les faves

 

Alguns cultius que no hem acabat de collir abans de començar la primavera, els hem deixat perquè floreixin al camp, així podrem recollir les seves llavors i estalviarem en comprar de noves i a més ens fan el servei d'atreure als insectes polinitzador i als que ens ajuden per combatre amb les plagues. (foto de la menta rebrotada, el ruibarbo, plantes medicinals, adob en verd, farigola, )

 

el nap negre florit atraient a la fauna auxiliar com les abelles

  

Per nosaltres també és una època en la que disfrutem molt. Després de molts mesos, gaudir del sol, poder tornar a plantar i veure com germinen i creixen de nou les plantes ens omple d'il.lusió. Fins i tot els primers desherbatges els agafem amb alegria i ja hem omplert un bon tros de l'hort amb noves plantades de mongeta, pastanaga, espinacs, variïs tipus d'enciam, ceba, remolatxa, bledes i la patata.

 

 

la rucula germinada                                                                Les primeres plantades
 
 
També hem preparat alguna safata de planter com el del tomàquet per plantar-lo d'aquí a unes setmanes.
 

sembrant les safates de tomàquet
 
Aquest hivern hem decidit fer varies inversions per facilitar-nos la feina i ser més eficients. Una ha sigut una eina pel tractor per fer els cavallons a sobre dels quals plantem. Fins ara era en Jérôme els feia amb el motocultor però dedicava molt temps i físicament era un treball molt penós. A partir d'ara farem 5 cavallons amb el tractor en un moment i sense esforç.

Gràcies a això, aquest any hem sembrat les patates més ràpid i amb menys esforç que altres anys.

 

L'eina per fer els cavallons amb el tractor                         les patates a punt per tapar amb la nova eina
 

Un altre inversió ha sigut una bici per treure herba i tinc la intuïció que en poc temps en convertirà en la meva millor amiga. Fa poc temps que ha arribat i ja li tinc carinyo.

 

  

la nova bici per treure herba                                               L'eina per treure herba dins de la línia de cultiu.                            

Aquesta bici te la particularitat que treu l'herba dels dos costats de la planta, cosa que m'estalvia molt de temps i a més gràcies a que se li poden acoblar varies eines, es bastant polivalent. Una que m'encanta és unes pues que semblen molt senzilles però que treuen l'herba dins de la mateixa línia de cultiu. No sé si m'explico però aquest detall és SUPER IMPORTANT, ja que ens estalviarà passar moltes hores ajupits o amb l'esquena doblada. Això no vol dir que no ho haurem de fer mai, però només reduint aquesta feina ja haurem fet un pas de gegants.

I per últim, i potser la més espectacular de les inversions que acabem de fer és una furgoneta. Fa anys que fem el repartiment amb la kangoo i últimament havíem de fer inclús variïs viatges en l'època de venta de la pastanaga. És una inversió gran però imprencindible per la nostra feina, sobretot d'aquí a dos mesos, quan ja no hi viurem a Can Prat i haurem de transportar cada setmana,  la collita de l'hort cap a la nostra nova vivenda on prepararem les verdures i les cistelles. (foto furgoneta)

 

 

  

la nova furgo!!!!